Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fogászati Roadshow érkezett a „Lila” iskolába

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. május 02. 13:00
Fogászati Roadshow érkezett a „Lila” iskolába
Megtanították a gyermekeket a helyes fogápolásra

Gyula városa volt idén az OTP Fogászati Roadshow első állomása. Május 2-án a fogdokik a „Lila” suliban tartanak egész napos szűrést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének mozgó rendelőjében, ahol az egészséges fogápolásra is megtanítják az iskolásokat.

a gyerekeknek elmondták, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tizenöt gyerkőcből négynek találta rendben a fogsorát Tóth Tünde fogszakorvos, aki jómaga vezette el Budapestről Gyulára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének mozgó rendelőjét, a szűrőbuszt, így téve eleget a polgármesteri hivatal, az Egészséges Városért Közalapítvány és a Gyulai Egészségfejlesztő Iroda meghívásának.

A fogszakorvos lapunknak elmondta, tizenhat helyszínt keresnek fel idén, többnyire olyan településeket és iskolákat, ahol nincs fogorvosi ellátás. Jóllehet a „Lila” suliban van ilyen, az iskola fogorvosának külön kérésére ide is ellátogattak. Elsőként 8 és 9 éveseket vizsgáltak meg, tizenöt gyerkőcöt, akik közül csupán négyen örvendhetnek teljesen ép fogsornak. A többiek ajánlólevelet kaptak, amelyen arra szólítják fel a szülőket, vigyék el a nebulót egy fogdokihoz.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tóth Tünde aláhúzta: olyan korosztályról van szó, akiknek még vannak tejfogaik, és ha ezek szuvasak, akkor a még ép fogak is károsodást szenvedhetnek. Mint mondta, tizennyolc éves korig Magyarországon ingyenesek a fogkezelések, ezt érdemes kihasználni.

A tanulók felvilágosítást is kaptak arról, hogyan kell helyesen fogat mosni, és arról is hallhattak, hogy a szénsavas üdítőitalok, illetve az energiaitalok mekkora pusztítást képesek végezni a szájüregben. Hisz alapvetően savas készítményekről van szó, amelyek kimarják a fogakat. Hallhattak arról is, hogy a tejes kávé jobb megoldás, bár javallott vízzel fogyasztani, hisz kiszárítja a nyálkahártyát. A nyálnak pedig szintén szerepe van abban, hogy a fogsorunk ép és egészséges maradjon.

A gyermekek fogait ezek után egy kis tükörrel vizsgálták meg, majd minden „Lilás” gyerkőc kapott ajándékba egy műanyag poharat és egy fogkrémet. Az ép fogsorúak tapssal is jutalmazták, hogy ezzel is arra ösztönözzék a többieket, ne rettegjenek a fogorvosi széktől. Tóth Tünde kérdésünkre kiemelte: ma már annyira hatékony fájdalomcsillapítókat használnak, hogy a kezelésekből a páciensek szinte semmit sem érzékelnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)