Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Befelé üvöltés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. április 30. 10:00
Befelé üvöltés
Bemutatták Kiss László Én meg az Ének című sorstörténetét a Gyulai Várszínházban

Kiss László gyulai író Én ​meg az Ének – Behúzott szárnyú felfelé zuhanás című életrajzi regénye, amelyben Bérczesi Róbert sorstörténetét dolgozta fel, idén jelent meg az Athenaeum kiadó gondozásában. A szerzővel és interjúalanyával, a Hiperkarma frontemberével, énekesével és szövegírójával Haász János újságíró, költő beszélgetett április 29-én a Gyulai Várszínház kamaratermében.

Kiss László Én meg az Ének című sorstörténetét mutatták be a Gyulai Várszínházban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A könyv megírásának ötlete 2013-ban fogalmazódott meg, közvetlenül azután, hogy Bérczesi Róbertet kiengedték a rehabról. Tartalmilag viszont csak mostanra ért meg, hangzott el a bemutatón Haász János kérdésére.

Hogy mégis miért Kiss Lacira esett a választás? Mert Outcast címmel korábban már kiadott egy zenei tematikájú kötetet az Ektomorf együttes frontemberének életéről, ez pedig felkeltette Bérczesi Róbert figyelmét. Laci sem vonakodott, hisz úgy érezte, Robi életpályájának hasonló a súlya. A feladat elvállalását az is megkönnyítette, hogy a zenész gyulai születésű, s Lacinak ez fontosnak tűnt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bár igaz, hogy ez a kötődés nem túl mély, tudniillik Robi mindössze egyéves volt, amikor a család elköltözött innen. Negyvenévesen mégis tisztázódott benne, hogy a vérvonal nagyon is számít. Az első beszélgetésük az Erkel művelődési központ tükörtermében bontakozott ki, miután Bérczesi Robi koncertet adott egy szál gitárral a fürdővárosban. Már ekkor világossá vált számára, hogy a találkozásukból jó könyv születik. Volt, hogy öt-hat órán át beszélgettek. Csak azon tűnődtek el időnként, jó-e, ha már most kiadják a sorstörténetet.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mivel a kötetben a spiritualitás igencsak hangsúlyos, megtudtuk, hogy Bérczesi Róbert hívő ember, naponta imádkozik, de emellett hisz abban is, hogy léteznek túlvilágiak. Haász János érdeklődésére a bemutatón arról is hallhattunk, mi maradt meg benne a BlaBla együttesből, és miben lett más a Hiperkarma, hisz a tökéletes munkavégzés kezdetektől meghatározta. Talán abban, mondta a frontember, hogy miközben átlépett egyik bandából a másikba, jobban elengedte a folyópartot, s hagyta, hadd sodorja magával a víz. Majd megtanulta, soha senki nem fogja kitalálni a gondolatait, így a legjobb az, ha olyan dalokat ír, amelyeket el is tud énekelni. Egyébként Lovasi András volt rá a legnagyobb hatással.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

És bár Kiss Laci nem akart drogos könyvet írni, mert nem ismeri a kábszeresek világát, Robi függőségét nem lehetett megkerülni, ez ugyanis része volt a mindennapjainak. Az első törést is ez okozta a karrierjében. A harmadik lemez már csak a rehabot követően, hosszabb szünet után, 2014-ben jelent meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A könyv fővonalát az adja, miként küzd meg önmagával az ember, mutatott rá Kiss Laci. Bérczesi Róbertnek az alkotás adja a mankót ahhoz, hogy ne egy mezei skizofrén legyen. Kábszerezni is azért kezdett, hogy ne hallja a belső hangokat. A dokumentumregény címe is ebből adódik, Kiss Laci megfogalmazása úgyszintén. A szerző kiemelte: számára az Ektomorfé egy küldő üvöltés, a Bérczesi Róbié pedig egy belső. Jóllehet ez a valóság, ő már csak belső békét, nyugalmat akar, hangsúlyozta Robi.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A sikeres fogadtatás mellett a könyv megírásnak lett még egy nagyon pozitív hozadéka, ugyanis összehozott, baráttá kovácsolt két negyven fölötti férfit. Mindketten tervekkel néznek a jövőbe. Robi újabb lemezt jelentetne meg, Laci egy novellás kötetet, amely várhatóan két év múlva kerül majd ki a nyomdából.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)