Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Külföldi oktatók tartottak regionális pedagógiai továbbképzést a Németvárosi Óvodában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. április 17. 15:28
Külföldi oktatók tartottak regionális pedagógiai továbbképzést a Németvárosi Óvodában
A részvevők új oktatási módszerekkel ismerkedhettek meg

Először érkeztek a Németvárosi Óvodába külföldi előadók, hogy új oktatási módszerekkel ismertessék meg az érdeklődőket. Az április 16-i szakmai találkozót a Békés–Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület, a gyulai Osztrák Képzési Centrum és a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet közösen szervezte Békés és Csongrád megye német nemzetiségi óvodapedagógusai és alsós tanítói részére.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Scherzinger Mária, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet oktatási referense lapunknak elmondta, egyik feladatuk épp az, hogy továbbképzéseket szervezzenek a hazai német nemzetiségi oktatási intézmények munkatársainak. Ezekre az alkalmakra többnyire németországi előadókat hívnak meg, azzal a szándékkal is, hogy elmélyítsék a részvevők nyelvtudását.

Ezúttal egy testvérpár, Irmgard és Gertrud Schwoshuber érkezett Gyulára egy nagyon összehangolt programmal. Mindketten németországi és ausztriai iskolákban, főiskolán tanítanak. A keddi összejövetelen a Németországban már nagyon felkapott műhelymunka rejtelmeibe avatták be a képzés hallgatóságát. Ennek lényege az, hogy nem egy-egy tantárgy, hanem inkább egy-egy projekt köré csoportosítja a foglalkozásokat, így a szeparált tantárgyak között kapocs képződik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Mivel mind Németországban, mind Ausztriában tendencia, hogy a nehezen nevelhető gyermekek esetében a szokásostól eltérő oktatási módszereket alkalmazzanak, a budapesti német pedagógiai intézet ennek az irányvonalnak, törekvésnek is az egyik fő képviselője Magyarországon. Már tervezik, hogy ilyen jellegű tanfolyamokat is tartsanak a közeljövőben Gyulán.

Scherzinger Mária fontosnak tartotta megemlíteni, hogy szintén a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet kapta azt a feladatot, találjon megoldást a német nemzetiségi pedagógus-hiányra. A felkérésre már kidolgoztak egy ösztöndíjprogramot, amelynek első szakasza 2018 szeptemberében lépett érvénybe, és egyelőre csak az óvodapedagógus-hallgatókat érinti, ám őket nappali, esti, levelező és kiegészítő szakon egyaránt. A támogatást jövő szeptembertől a másod- és harmadéves főiskolásokra, valamint a tanítói és szaktanári karok, specializációk elsőéveseire is ki szeretnék terjeszteni. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Mittag Roland főszervezőtől megtudtuk, bár rendszeresen tartanak képzéseket a Békés megyei német nemzetiségi pedagógusoknak, ritkán adódik lehetőségük arra, hogy külföldi oktatókat hívjanak meg. Legközelebb májusban lesz hasonló rendezvényük. A főszervező aláhúzta, szerencsére Magyarországon is dolgoznak kiváló szakemberek, ezért eddig nem tartották elsődlegesnek, hogy más országokból invitáljanak ide tanárokat, előadókat.

Az eseményt, amelynek megvalósulását Szilágyiné Solymosi Mária, a Németvárosi Óvoda vezetője is segítette, a Békés–Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület a Magyarországi Német Pedagógiai Intézettel és a gyulai Osztrák Képzési Centrummal közösen szervezte.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)