Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a járási főállatorvos

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2019. március 20. 13:38
Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a járási főállatorvos
A Gyulai Járási Hivatal hirdetménye

H A T Á R O Z A T

A Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya előtt közigazgatási hatósági ügyben járványügyi megelőző intézkedésként, a rókák veszettség elleni immunizálásával kapcsolatos csalétekvakcina kihelyezése okán a vakcinázás kezdetétől számított 21 nap időtartamra

 2019. március hó 30. napjától 2019. április hó 19. napjáig

 a Gyulai járás illetékességi területén

Gyula, Elek, Kétegyháza, Lőkösháza,

 valamint a Sarkadi járás illetékességi területén

 Sarkad, Méhkerék, Kötegyán, Sarkadkeresztúr, Mezőgyán-Nagygyanté, Geszt, Okány, Zsadány, Biharugra, Körösnagyharsány

 települések teljes közigazgatási területére

ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el.

 

A járványügyi intézkedés hatálya alatt:

  • Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy más állattal vagy emberrel ne érintkezhessen. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan nem szökhetnek ki.
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  • A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófamentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.
  • Az ebzárlat ideje alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  • A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat tartama alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.
  • A jelzett időszakban a település közigazgatási területén a legeltetés tilos.

 

Amennyiben rendkívüli esemény történik (vétlen vagy szándékos emberi érintkezés a vakcinával), azt a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályához (5700 Gyula, Kossuth utca 2. sz., telefonszám: 06-66-463-017) haladéktalanul be kell jelenteni.

Amennyiben az alkalmazott csalétekvakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba, nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Amennyiben a vakcinázott területen vadon élő és/vagy háziállat elhullott tetemét fellelik, annak érintetlenül hagyása mellett haladéktalanul értesíteni kell a területileg illetékes hatósági állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

A települési önkormányzat a vadászatra jogosult által megküldött tájékoztató plakátjait a lakosság tájékoztatása érdekében helyben szokásos módon kifüggeszti.

Hatósági döntésem egy kiadmánya egyidejű közlésével megkeresem a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalát, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal Sarkadi Járási Hivatalát, hogy az állatjárványügyi intézkedés elrendeléséről szóló határozatom helyben szokásos módon történő közzétételéről gondoskodjék.

Jelen határozat ellen, annak közlésétől számított 15 napon belül Békés Megyei Kormányhivatalnak (5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.) címzett, de a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályához (5700 Gyula, Kossuth u. 2.) mint I. fokú hatósághoz benyújtott illetékmentes fellebbezésnek van helye.

Fellebbezni csak a megtámadott határozatra vonatkozóan, tartalmilag azzal közvetlenül összefüggő okból, illetve csak a határozatból közvetlenül adódó jog- és érdeksérelemre hivatkozva lehet. A fellebbezést indokolni kell. A fellebbezésben csak olyan új tényre lehet hivatkozni, amelyről az elsőfokú eljárásban az ügyfélnek nem volt tudomása, vagy arra önhibáján kívül eső ok miatt nem hivatkozott. A fellebbezésre jogosult a fellebbezési határidőn belül a fellebbezés jogáról szóban vagy írásban lemondhat. A fellebbezési jogról történő lemondó nyilatkozat nem vonható vissza. Az I. fokú hatóság a fellebbezést az ügy összes iratával együtt a fellebbezési határidő leteltétől számított nyolc napon belül terjeszti fel a Békés Megyei Kormányhivatalhoz (5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2. sz.), mint a fellebbezés elbírálására jogosult II. fokú hatósághoz kivéve, ha a megtámadott határozatot visszavonja, a fellebbezésnek megfelelően módosítja, kijavítja, kiegészíti.

A fellebbezést a II. fokú hatóság bírálja el, amely a fellebbezéssel támadott határozatot és az azt megelőző eljárást megvizsgálja, ennek során nincs kötve a fellebbezésben foglaltakhoz. A II. fokú hatóság a fellebbezési eljárást megszünteti, ha valamennyi fellebbező a fellebbezési kérelmét visszavonta. A II. fokú hatóság a határozatot helybenhagyja, a fellebbezésben hivatkozott érdeksérelem miatt vagy jogszabálysértés esetén megváltoztatja vagy megsemmisíti. Ha a II. fokú hatóság megállapítja, hogy az eljárásba további ügyfél bevonása szükséges a határozatot végzésben megsemmisíti, és az ügyben az I. fokú hatóságot új eljárásra kötelezi.

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 9. §-a szerint, amennyiben az ügyfél gazdálkodó szervezet, az ügyfél jogi képviselője, az ügyfélként eljáró állam, önkormányzat, költségvetési szerv, ügyész, jegyző, köztestület, valamint egyéb közigazgatási hatóság, úgy elektronikus ügyintézésre köteles. Elektronikus ügyintézésre a https://epapir.gov.hu elektronikus ügyintézési felületen keresztül van lehetősége.

Jelen határozat véglegessé válik, amennyiben ellene nem fellebbeztek és a fellebbezési határidő letelt.

A határozat fellebbezésre való tekintet nélkül azonnal végrehajtható.

 

INDOKOLÁS

Békés megye közigazgatási területén a rókák veszettségének megelőzése és a betegség leküzdése érdekében 2019. március hó 30. napja és 2019. április hó 4. napja között csalétekvakcina kihelyezése történik repülőgépes kiszórás módszerével a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ÉFÁT/87-1/2019. iktatószámú utasítása szerint.

Annak érdekében, hogy a kijuttatott vakcinát csak a vadon élő húsevők vegyék fel, a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 8.§ (5) bekezdése, valamint az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 51.§ (3) bekezdésének s) és t) pontja alapján járványügyi intézkedésként ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig.

Az ebzárlat szabályait, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos jelentési/értesítési kötelezettség(ek)et a R. 8.§ (8) bekezdése és 12.§ (2)-(6) bekezdései, illetve a 13.§-a alapján rendeltem el.

A település belterületén a kóbor állatok befogásával és elhelyezésével összefüggő kötelező önkormányzati feladatokat az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. tv. 48/A. § (3) bekezdése írja elő.

A lakosságot tájékoztató plakátoknak a vadászatra jogosult részéről az érintett települési önkormányzatokhoz való eljuttatását a R. 8. § (7) bekezdése írja elő.

Az illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal részére megküldött állat-járványügyi intézkedések elrendeléséről szóló határozat közzétételi kötelezettségét az Éltv. 52.§ (2) bekezdése írja elő.

Az azonnali végrehajtást az Éltv. 42. § (1) bekezdés d) pontja alapján rendeltem el.

A jogorvoslat lehetőségéről, benyújtásának helyéről és határidejéről, valamint a fellebbezési eljárásról való tájékoztatás az Ákr. 81. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az Ákr. 116. § (1) bekezdésén és a (2) bekezdés a) pontján, a 118-119. § előírásain alapul, tekintettel a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 14. § (1) bekezdésében foglaltakra.

Határozatomat az Ákr. 80. § (1) bekezdésének és 81. § (1) bekezdésének megfelelően adtam ki.

Hatásköröm és illetékességem a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló 2010. évi CXXVI. törvény 21/A. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján megalkotott a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló 66/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 2. § (4)-(5) bekezdése, a Kormányrendelet 13. § g) pontja, 18. § (3) bekezdés a) pontja és 14. § (5) bekezdése határozza meg.

A döntés elleni fellebbezés illetékmentességét az 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 25. pontja állapítja meg.

 

Gyula, 2019. március 8.

 

Dr. Gulyás Imre

járási hivatalvezető

nevében és megbízásából

 

Dr. Hevesi Zsolt

járási főállatorvos

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)