Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hároméves a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2019. március 16. 09:15
Hároméves a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
A március 16-i szülinapon festmény-, gasztronómiai és vadászkutya-bemutatóval is várják az érdeklődőket

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulóját ünneplik március 16-án, szombaton a fürdővárosban. A Kastély Fesztiválon bemutatják az állandó kiállítás új festményeit, gasztronómiai és vadászkutya-bemutatót tartanak, valamint rendhagyó tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. A szabadtéri programok ingyenesek, a továbbiakon a látogatóközpont belépőjével lehet részt venni.

 

 

Délelőtt 11 órakor két, a 18. század végén készült festményt mutatnak be, amelyek az évforduló alkalmából kerülnek fel a kastély lépcsőházának falára. Johann Daniel Donat Wenckheim Józsefné Gruber Mária Terézia bárónő arcképe című alkotása a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonában van, az ismeretlen festőtől származó, Károlyi Antalné Harruckern Jozefa bárónő arcképe című képet pedig a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönözte a kiállítóhelynek. A festmények a Harruckern család utolsó férfi leszármazottjának lányát és annak unokatestvérét ábrázolják. A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszönti, a képeket Sz. Szilágyi Gábor művészettörténész, a kastély állandó kiállításának kurátora mutatja be. 

Délelőtt fél 12-kor vadászkutya-bemutatót tartanak a kastélyparkban, fél egykor pedig Jalecz Lajos gasztronómiai szakértő történelmi ételbemutatója várja az érdeklődőket a télikertben. 

Délután egy órától az állandó kiállítás kurátora, Sz. Szilágyi Gábor tart tárlatvezetést a kastélyban, 15 órától pedig bemutatják azt a könyvet, amely a kastély 18. századi konyhájában található installációjának tartalmát adja. A 19. századi és 20. század eleji receptekről az azokat újraalkotó Petrovics György foodstylist beszél majd.

Délután négykor barokkviselet-bemutató kezdődik a télikertben, 17 órától pedig fúvósmuzsikát hallhatnak a látogatók a kastélyparkban. A látogatóközpont kávézójában a Wenckheimek uzsonnáját is meg lehet kóstolni. 

 

 

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László

Programok

11.00 Unokatestvérek szemben egymással

Az állandó kiállítást gazdagító festmények (Donát János: Wenckheim grófné arcképe (Erkel Ferenc Múzeum) és Károlyi Antalné Harruckern Jozefa arcképe (Magyar Nemzeti Múzeum) nyilvános bemutatója a kastély lépcsőházában

A megjelenteket köszönti: Görgényi Ernő polgármester

A képeket bemutatja: Sz. Szilágyi Gábor művészettörténész, a kastély állandó kiállításának kurátora

11.30 Vadászkutya-bemutató a kastélyparkban

12.30 Jalecz Lajos gasztronómiai szakértő történelmi ételbemutatója a télikertben

13.00 Rendhagyó tárlatvezetés Sz. Szilágyi Gáborra, a kastély állandó kiállításának kurátorával

15.00 A Receptek a gyulai Almásy-kastélyból című könyv bemutatója az eredeti receptek alapján, az ételeket újraalkotó Petrovics György foodstylist közreműködésével a kávézóban

16.00 Barokkviselet-bemutató a télikertben

17.00 Fúvósmuzsika a kastélyparkban

 

Wenckheimek uzsonnája a Kastély kávézóban (forró csoki, valamint két csodás fánk): 900 Ft

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)