Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A házi pálinkakészítés eszközei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. február 26. 09:00
A házi pálinkakészítés eszközei
Körülnéztünk a Ladics-ház kamrájában, majd lementünk a pincébe

Azt hiszem, mindenki járt már régi éléskamrában, ha másutt nem, akkor a várban és a kastélyban biztosan látott ilyet. Jóllehet nem ugyanazt a kort tükrözi a kettő, és nem is ugyanannak a társadalmi rétegnek az életmódját, egyfajta eligazítást azért adhatnak. És ezzel el is árultam, miről lesz szó a Ladics-házat boncolgató sorozatunk legújabb részében.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Legutóbb a konyhában tartottunk terepszemlét, és egészen jóra sikeredett, sokunknak elnyerte tetszését. Remélem, a kamrával és a pincével is ugyanígy leszünk, hisz mindkét helységbe bepillantunk, és mindkét térben olyan finomságokkal teremthetünk majd kapcsolatot, amely valamennyiünket le szokott venni a lábunkról. Kivéve a fogyókúrázókat, ám velük most nem foglalkozunk.

A Jókai utcai Ladics-ház éléskamráját a következő berendezési tárgyak és használati eszközök töltötték meg egykoron: egy fűszerszekrény, egy edényszekrény, egy falra való nagy cserépvájling, egy mosó- és dagasztóteknő, egy opálbúrás lámpa és egy tartalék-petróleumlámpa (mivel adódott alkalmam ide belesni, tudom, hogy van, ami még megvan a felsoroltakból).

Túl nagy fény tehát nem lehetett odabent, de legalább látatlanok maradhattak a gyerkőcök, akik délután általában azt tették, hogy miután a szülők elszundikáltak kedvenc olvasmányuk mellett, titokban vadul nekiláttak a nasiknak, és mindent befaltak, ami csak elfért a picike bendőjükben. Merthogy a polcokon, és ez ismerős lehet az Almásy-kastélyból és a nagyi házikójából, befőttek sorakoztak, mindenféle színben, ízben és méretben, amiként ez a fennmaradt naplókból is kiderül (lásd: Ladics-hagyaték).

Hála istennek, a pince sem volt ennél sokkal unalmasabb, merthogy ide gurították be a hordókat, nyilván nem üresen, itt helyezték biztonságba a házi pálinkafőzés eszközeit (így a férfiaknak ez egyfajta játszószobájuk is volt), és ugyanitt, a lejárathoz közel tárolták a zöldségeket, kiváltva ezzel a jégszekrényt, amelyben gyakran nemcsak, hogy megfagy a termék, de meg is penészedik.

Korábban már említettem, hordók is voltak odalenn, ezért az 1980-as években kidolgozott kiállítási forgatókönyv szerzője, Bugár-Mészáros Károly műemlékes szakember egy kecskelábú asztalt és egy lócát is elhelyezett volna a földalatti tárolóban, azt sugallva ezzel, hogy még mindig használják (már régóta nem!). Amennyiben rajtam múlna, én ennél messzebbre mennék: kóstolókat szerveznék ide a jól viselkedő látogatóknak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)