Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életének 95. évében elhunyt M. Szabó András

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. december 15. 14:35
Életének 95. évében elhunyt M. Szabó András
Gyula 1956-os polgármesterét a város saját halottjának tekinti

M. Szabó András

Fotó: Gyulai Hírlap 

Életének 95. évében szombatra virradó éjszaka elhunyt M. Szabó András, Gyula 1956-os polgármestere és díszpolgára, az Október 23. Alapítvány alapítója – tájékoztatta lapunkat Görgényi Ernő polgármester.

M. Szabó András 1924. november 29-én született Gyulán. A szegedi magyar királyi állami felsőipari iskola elvégése után édesapjával dolgozott. 1946-ban a Magyar Szociáldemokrata Párt gyulai szervezete titkárává választotta, de az 1948-as kongresszuson kizárták a pártból.

1956-ban a gyulai kertészeti vállalatnál helyezkedett el, itt érte a forradalom. Az október 23-a utáni napokban megalakult gyulai forradalmi bizottság megbízta a polgármesteri teendők ellátásával. 1957. február 7-én letartóztatták, előbb Kistarcsára és Tökölre szállították, majd ismét a gyulai börtönbe került. Szabadulása után a rendőrség 1959 végéig felügyelet alá helyezte. 1960-ban a budapesti XIII. kerületi tanács ingatlankezelő vállalatánál helyezkedett el, majd 1978-ban áthelyezték a Horizont ÁFÉSZ-hez. 1984-ben vonult nyugdíjba.  

Az 1956-os gyulai forradalmi bizottság elnöki tisztét betöltő Nádházi János halála után alapítványt hozott létre, melynek kuratóriumával emlékművet és emléktáblát állítottak a fürdővárosban, az Október 23. téren.

2008-ban Gyula díszpolgárává választották.

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy megérhettem azokat a demokratikus, jelentős változásokat, amelyekre a rendszerváltásig még csak nem is gondolhattam. Az álmokat illik folytatni, 1956 szellemét nem lehet feledni és feladni! Nekem az Alapítvány jelent mindent, és mint ahogy sok százezer vagy millió embernek is, nekem volt egy álmom, amely álom, úgy tűnik, valóra vált, és ezzel tartoztunk az élőknek és holtaknak egyaránt!” – fogalmazott abban az interjúban, amelyet 2016-ban adott a Gyulai Hírlapnak.

– Osztozunk a család fájdalmában, Gyula egykori polgármesterét a város saját halottjának tekinti – nyilatkozta lapunknak Görgényi Ernő. Hozzátette: a temetés időpontjától a család a későbbiekben ad tájékoztatást. Mint fogalmazott, minden segítséget és támogatást megadnak M. Szabó András családjának.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)