Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fontos a jó fűrész is!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2018. december 16. 07:00
Fontos a jó fűrész is!
Rakjuk rendbe a szerszámokat

képünk illusztráció

Forrás: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!  Miután megetettük kis madárkáinkat, és lapos tálkába vizet is készítettünk számukra ivásra, fürdőzésre, azután az elkövetkezendő feladatra koncentrálva a metszéshez, faápoláshoz szükséges szerszámokat tegyük rendbe.

Akinek ez nehéz feladat, az forduljon szakemberhez! A metszőolló a legfontosabb eszközünk. Az élezéshez szét kell szedni. Ellenőrizni kell a legfontosabb részét, a késeket tartó tengely állapotát. Amennyiben a tengely kopott, vagy csináltatni, vagy vásárolni kell egy újat. A tengelyt csak gépzsírba téve tegyük vissza, és a zsírozást a sok metszés közben alkalmanként ismételjük meg. Az olaj nem elégséges, mert az erős igénybevételtől az olaj kipréselődik a forgó részről.

Az olló éleinek egymásra kell feküdniük, hogy a keményebb vesszőket is el lehessen vágni. A gyors, hatékony metszéshez elengedhetetlen a jó szerszám. A fűrészt a vastagabb ágak, gallyak levágásához használjuk, illetve a nagy kiterjedésű kéreghibák megtakarítására.

A fűrészélezés nem nehéz tudomány, kis odafigyeléssel elsajátítható. A fogak hajtogatása az előzőekhez igazodjon, és az élezése mindig új és megfelelő méretű reszelővel történjen. Az élezés szöge nagyon fontos, hogy a fűrészelt felület is a lehetőségekhez képest minél simább legyen.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)