Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem négyszázan szavalták el kórusban Dsida Jenő Az én dalom című versét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • KULTÚRA • 2018. november 13. 16:35
Csaknem négyszázan szavalták el kórusban Dsida Jenő Az én dalom című versét
Közösen ünnepelték meg az ovisok és az iskolások a magyar nyelv napját

Először ünnepeltük meg Gyula városában élőzene kíséretében a magyar nyelv napját. A Vigadóban összesereglett mintegy négyszáz ovis és iskolás verseket és dalokat hallgathatott meg, majd elszavalhatta kórusban Dsida Jenő Az én dalom című költeményét.

Csaknem négyszázan szavaltak kórusban a magyar nyelv napján

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Varga Zoltán műsorvezető ismertetőjéből kiderült, november 13-án azt ünnepeljük, hogy 174 évvel ezelőtt, 1844-ben Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelv hivatalossá tételének okiratát. A magyar Országgyűlés emiatt nyilvánította 2011-ben a magyar nyelv napjává november 13-át, és tette ezáltal lehetővé, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon az anyanyelvünkre, amely kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját képezi.

Idén a Pernahajder Campbell gyulai zenekar segített a szervezőknek abban, hogy a költészet a muzsikaszó útján is eljusson a legfiatalabbakhoz. Elsőként Arany János Letészem a lantot című verse csendült fel, szavalatként és zeneműként, aztán Baracsi István Úgy lesz, ahogy lesz című szerzeménye, Petőfi Sándortól pedig a Szeptember végén. A műsort egy kőrománc zárta, amit szintén Baracsi István dalszövegeiből válogattak be a Pernahajder Campbell ünnepi repertoárjába.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A közös verselésre idén országszerte Dsida Jenő Az én dalom című költeménye szólította a fiatalságot, hisz ebben az évben van a költő halálának a 80. évfordulója.

Csikós Milán, a Gyulai Polgármesteri Hivatal közoktatási és kulturális ügyintézője lapunknak elmondta, az ünnepség szombaton, november 10-én Balatonfüreden kezdődött, ahol versmondó-versenyt tartottak. A rendezvényen négy diák képviselte Gyula városát, két tanuló az Erkel Ferenc gimnázium színeiben nevezett be a megmérettetésre, ketten pedig a Karácsonyi János gimnáziumból. A november 13-i gyulai rendezvényen pedig mind a tankerülethez tartozó iskolák, mind pedig az egyházi fenntartásúak részt vettek, de még a román gimnázium is elküldte tanulóit.

A magyar nyelv napja délután az ovikban folytatódik. Minden egyes helyszínen a szülők adnak elő meséket a nebulóknak, tudtuk meg Aradszky Anett óvodapedagógus-szervezőtől.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)