Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Tartsuk észben, hogy zöldségeink eredményes téli tárolásánál figyelembe kell vennünk a különböző fajták igényeit. Ha a hagymaféléket száraz, fagymentes helyen tároljuk, akkor a pikkelyleveleik megvédik őket az összeszáradástól.
A gyökérzöldségek esetében egyre többen alkalmazzák a mélyhűtött tárolást, ami nagyon praktikus, de az ízanyagok a hosszú tárolási időszak során „szétesnek”. A nedves homokban tárolva – mintegy életben tartva a növényeket – az ízeiket is jobban megőrzik. Ez a módszer körülményesebb, de megéri ezt választani, arról nem is beszélve, hogy a fény- és vitaminszegény időszakban egy-egy sárgarépa elrágcsálva, igazi vitaminbomba.
A burgonyát lehetőleg párás, de nem vizes, fényszegény vagy sötét helyen teleltessük. A hőmérséklet 3-4 °C-nál melegebb legyen, hogy ne édesedjen meg a krumplink. Vannak, akik nyitott szájú papírzsákban tárolják, ami megfelelő, sőt a zsákból kiáramló szagok egyértelműen jelzik számunkra, ha valami gond van a terményünk egészségi állapotával. A válogatást ilyenkor ne halogassuk, nehogy a többi is tönkre menjen!
A káposztafélék kis mennyiségben párás, sötét helyen hosszan eltarthatók, de átteleltetésükre már a vermelést javaslom, mert ez az eljárás őrzi meg a minőséget. Ha gyökerestől szedjük fel a káposztát, tavasszal elültethetjük magszedés céljából, amivel érdemes kísérletezni. A káposztafélék kimondottan jó hatással vannak a magas vérnyomás mérséklésére, illetve csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.


























