Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkoszorúzták Pfeiffer Ede Sándor emléktábláját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2018. szeptember 15. 13:05
Megkoszorúzták Pfeiffer Ede Sándor emléktábláját
A helyi zeneművészeti oktatás elindítását köszönhetjük az egykori pedagógusnak

Az egykor Gyulán tevékenykedő zenetanárra, Pfeiffer Ede Sándorra emlékeztek a belvárosi emléktáblájánál szeptember 15-én. A helyszínen beszédet mondott Neszlényi Lászlóné Pfeiffer Judith zongoraművész és zeneszerző, Perjési Klára, Gyula egykori polgármestere és Kepenyes Pál, az Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatóhelyettese.

az ünnepségen megkoszorúzták a zenepedagógus emléktábláját

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A körmendi születésű hegedűművész-zenepedagógusról elhangzott: 1935-ben bízta meg Hóman Bálint kultuszminiszter a gyulai, a hódmezővásárhelyi és az orosházi zeneiskolák megszervezésével. 

Neszlényi Lászlóné Pfeiffer Judit elmondta, hogy jól emlékszik arra, amikor édesapját, Pfeiffer Edét felkérték a viharsarok zenei életének elindítására. 

– Édesapám örömmel mondott igent, ami akkoriban nagy kihívás volt. Még olyan esetekre is emlékszem, amikor lovaskocsival ment el a tanyákra, ahonnan a gyerekek nem tudtak bejárni a városi zeneiskolába – emlékezett a kezdetekre az alapító lánya, majd kiemelte: a megkoszorúzott emléktáblával jelzett házban indult be az első városi zeneiskola, amely hamar nagyon népszerű lett a városban, így később nagyobb épületbe költözött.

Perjési Klára a zeneiskola első éveire emlékezett, és kiemelte: az alapító több zeneiskolát indított el élete során, amelyek között az első a négy tanszakkal induló gyulai volt.

Kepenyes Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyit fejlődött az intézmény kezdetek óta, valamint a gyulai művészeti oktatás is az utóbbi években. Hozzátette: mindehhez Pfeifer Ede munkássága szolgáltatott alapot.

Az eseményt a Czene-tanyán megrendezett zenei baráti találkozó részeként szervezték meg. A koszorúzás után hangversenyre várták az esemény meghívottjait.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)