Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiss János: döntésem nem politikai nyomásra hoztam meg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. szeptember 10. 15:16
Kiss János: döntésem nem politikai nyomásra hoztam meg
Az EDÜ volt főszervezője és a gyulai önkormányzat is reagált az internetes hírekre

„A sajtóban és az interneten megjelent hírekkel ellentétben döntésem mögött nem dr. Görgényi Ernő polgármester úr és a képviselő-testület áll, azt a megjelent hírekkel ellentétben, nem politikai nyomásra, hanem személyes okokból, szabad akaratomból hoztam meg” – reagált Facebook-oldalán Kiss János, az EDÜ korábbi főszervezője azokra a hírekre, amelyek a napokban jelentek meg internetes fórumokon és országos sajtóorgánumokban.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Több internetes portál azután cikkezett az Erkel Diákünnepekről, hogy az Alföldiblog megírta, Kiss Jánost politikai okokból, a Magyar Időkben megjelent, Szakács Árpád által jegyzett cikksorozat hatására váltották le mint szervezőt.

„Fontos tudnotok, hogy a megjelent hírek mindegyike az én megkérdezésem nélkül, zömmel pletykákra építve került elétek. Úgy érzem, az a legtisztességesebb, ha tőlem, az események »főszereplőjétől« tudjátok meg, mi is történt valójában” – fejtette ki Kiss János a hírek kapcsán.  

Mint írta, hosszas vívódás után, egy, a magánéletében bekövetkezett, de nem publikus esemény miatt, közös megegyezéssel távozott az Erkel Ferenc Művelődési Központtól és az Erkel Diákünnepek Alapítvány kuratóriumától.

Hozzáfűzte, a Kultur Café Klubot folytatni szeretné. „Pályámat és munkámat továbbra is Gyula város szolgálatában és a valódi kultúra közvetítésének a jegyében szeretném folytatni. Viszont a fentebb említett oknak köszönhetően az Erkel Diákünnepek szervezése a továbbiakban előre láthatólag a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium kezébe kerül” – fogalmazott. 

A gyulai önkormányzat közleményben reagált az említett cikkekre, mint írták, azok minden ténybeli alapot nélkülöznek.  

„Az elmúlt napokban bejárta az ellenzéki médiát egy politikai összeesküvéselmélet-szerű történet a nagy hagyományokkal rendelkező Erkel Diákünnepekkel kapcsolatban. Az ellenzéki sajtóban Kiss János távozásával kapcsolatban megjelent írások minden ténybeli alapot nélkülöző találgatások” – hangsúlyozzák.

Az önkormányzat megerősítette: nincsenek politikai okai Kiss János távozásának. „Arra kérünk mindenkit, akinek valóban fontos az EDÜ jövője és politikamentessége, hogy ne tegye kultúrpolitikai csatározások színterévé a jeles hagyományokkal bíró gyulai diákrendezvényt” – fogalmaznak.

A közleményből kiderül: Kiss Jánost az EDÜ Alapítvány kuratóriumának élén Farkas Mária nyugalmazott tanár, az Erkel Ferenc Gimnázium volt igazgatóhelyettese váltja, „aki amellett, hogy közmegbecsülésnek örvendő gyulai polgár, és az elmúlt évtizedekben is aktív részese volt az EDÜ szervezésének, nem köthető egyetlen politikai párthoz vagy ideológiához sem”.

 

Az alábbiakban teljes terjedelemben elolvashatják a Kiss János Facebook-oldalán megjelent posztot és a fürdővárosi önkormányzat közleményét.  

Kedves EDÜ-ért aggódó barátaink! 
Kedves Diákok! Kedves Tanárok!

Az elmúlt napokban különböző internetes fórumokon és országos sajtóorgánumokban rengeteg hír látott napvilágot a XXVIII. Erkel Diákünnepek szervezésével kapcsolatban. 
Ezúton szeretnék mindenkit tájékoztatni a kialakult helyzet részleteiről. 
Fontos tudnotok, hogy a megjelent hírek mindegyike az én megkérdezésem nélkül, zömmel pletykákra építve került elétek. Úgy érzem az a legtisztességesebb, ha tőlem az események „főszereplőjétől” tudjátok mi is történt valójában. 
Hosszas vívódás után, egy, a magánéletemben bekövetkezett, de nem publikus esemény miatt, közös megegyezéssel távoztam az Erkel Ferenc Művelődési Központtól, ezzel összefüggésben az Erkel Diákünnepek Alapítvány kuratóriumától is megváltam.
A sajtóban és az interneten megjelent hírekkel ellentétben döntésem mögött nem dr. Görgényi Ernő polgármester úr és a képviselő-testület áll, azt a megjelent hírekkel ellentétben, nem politikai nyomásra, hanem személyes okokból, szabad akaratomból hoztam meg. 
Számomra nagyon fontos hogy a két és fél évvel korábban megkezdett munkámat, amit Kultur Cafe Klub néven ismertek, továbbra is – ha lehet az eddiginél is nagyobb intenzitással – szeretném folytatni. Továbbra is az a célunk, hogy Gyula város kultúra, illetve élő koncertek iránt érdeklődő közönsége a lehető legnagyobb mértékben ki legyen szolgálva.
Pályámat és munkámat továbbra is Gyula város szolgálatában és a valódi kultúra közvetítése jegyében szeretném folytatni. Viszont a fentebb említett oknak köszönhetően az Erkel Diákünnepek szervezése a továbbiakban előre láthatólag a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium kezébe kerül, akik eddig is legfőbb partnereink voltak. 
Fontos tudni, hogy az EDÜ születése óta az Erkel Gimnázium rendezvénye, 1963-ban két gimnáziumi tanár hozta el Gyulára ezt a nemes kezdeményezést.
Sikeres munkát és sok erőt kívánunk a munkához! 
Az EDÜ soha nem személyekhez és soha nem politikához kötődik, az EDÜ a Tiétek és mindig az is marad.

Baráti üdvözlettel: 
Kiss János

 

Sajtóközlemény az Erkel Diákünnepeket ért politikai sajtótámadások kapcsán

Az elmúlt napokban bejárta az ellenzéki médiát egy politikai összeesküvéselmélet-szerű történet a nagy hagyományokkal rendelkező Erkel Diákünnepekkel kapcsolatban. Az ellenzéki sajtóban Kiss János távozásával kapcsolatban megjelent írások minden ténybeli alapot nélkülöző találgatások. A mai napon Kiss János saját Facebook-oldalán közzétette álláspontját, amelyben nyilvánvalóvá tette, hogy távozásának nincsenek politikai okai. Arra kérünk mindenkit, akinek valóban fontos az EDÜ jövője és politika-mentessége, hogy ne tegye kultúrpolitikai csatározások színterévé a jeles hagyományokkal bíró gyulai diákrendezvényt. AZ EDÜ Alapítvány kuratóriumának élén Kiss János munkáját Farkas Mária nyugalmazott tanárnő, az Erkel Ferenc Gimnázium volt igazgató-helyettese veszi át, aki amellett, hogy közmegbecsülésnek örvendő gyulai polgár és az elmúlt évtizedekben is aktív részese volt az EDÜ szervezésének, nem köthető egyetlen politikai párthoz, vagy ideológiához sem.

Gyula Város Önkormányzata

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)