Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Amit az íjászatról tudni érdemes

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2018. augusztus 09. 17:00
Amit az íjászatról tudni érdemes
Szabó Zsolt, a Magyar Íjász Szövetség kommunikációs munkatársa avatta be lapunkat a sportág rejtelmeibe

Augusztus 13. és 19. között lépten-nyomon íjászokba botlik majd az ember Gyulán. A fürdőváros ad otthont a Történelmi Íjász Világbajnokságnak, amelynek része lesz a Táv- és távcéllövő Íjász Világbajnokság, az Országos és Nemzeti Íjászbajnokság és az Íjászat Napja rendezvény is. A sportágról Szabó Zsolt, a Magyar Íjász Szövetség kommunikációs munkatársa árult el titkokat. 

 

Fotó: Magyar Íjász Szövetség

A kommunikációs munkatárstól megtudtuk, az íjászat kellékeinek megvásárlása nem egy pénztárcanyüvő dolog. Ahhoz, hogy elkezdhesse az ember ezt a szabadidősport, egy íjra, néhány nyílvesszőre és egy céltáblára van szüksége. Mielőtt azonban vásárolni indulunk, figyeljünk oda pár dologra!

– Először is fontos tudni, hogy jobb vagy bal kézzel lesz kényelmes a lövés, ugyanis a tradicionális íjak, vagyis az ősmagyar íjakkivételével csak az egyik oldalon használhatók ezek a sporteszközök. Nem kell nagyon erős íjat választanunk, ha csak nem az a cél, hogy távcéllövő bajnokká váljunk. Olyan mellett tegyük le a voksunkat, amelyet kényelmesen ki tudunk húzni, és azt 7-8 másodpercig megfeszítve tudjuk tartani. A sport alapjait egy íjászklubban érdemes kipróbálni. Azok, akik ellátogatnak augusztus 18-án az Íjászat Napjára, a helyszínen is megszerezhetik az alaptudást – mondta Szabó Zsolt.

Az íjászat által nagyon hamar sikerélményt szerezhetünk. A lényeg, hogy mindig olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyek az éppen aktuális készségeinkkel leküzdhetők. Ne próbáljunk meg egyből üdítős kupakokra lőni harminc méter távolságból, mert valószínűleg nem fog menni. Azonban ha kitartóak vagyunk, ez sem lesz számunkra lehetetlen.

A szakember kifejtette, minden sport hordoz magában veszélyeket, és ez alól a húrfeszítés sem kivétel. Az íjászat fegyelmezettségre int, és megtanítja, hogy mindig figyelj mások biztonságára is. Az odafigyelést és józanságot tapasztalni fogjuk azokon az íjászokon, akik az Íjászat Napján kezünkbe adnak majd egy íjat. 

Szabó Zsolt kiemelte, az íjászattal – a meditáció egyfajta megélésétől kezdve a vadászaton át az olimpiai részvételig – életünk több területén is örömöt szerezhetünk magunknak. E sport szépsége talán abban rejlik, hogy nem csupán fizikailag, hanem mentálisan is fejleszti művelőjét. Az íjászat lehet magányos, elvonulós elfoglaltság vagy akár egy születésnapi buli kerti programja. Mi döntjük el, hogy mit hozunk ki belőle.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)