Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mindig ilyet, Soharóza!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. július 24. 15:30
Mindig ilyet, Soharóza!
Divatkoncerten énekeltek a kétszínűségről Soharózáék a gyulai művelődési központban

A divat, a zene és az előadóművészet határain átívelő összművészeti produkciót, a Tabu kollekciót Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Duda Éva, Kiss Ákos, Bartha Márk és a Soharóza alternatív kórus együttesen alkotta meg és hozta el a Gyulai Várszínház idei nyári fesztiváljára. A permormanszként is értelmezhető július 23-i divatkoncert lenyűgözte az Erkel Ferenc művelődési ház nagytermét majdhogynem megtöltő közönséget.

Összművészeti produkció a Gyulai Várszínház színpadán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Többféle értelmezést adtak már ennek a darabnak, érdemes utánaolvasni. Egyben azonban érintkeznek az álláspontok. A kritikusok legtöbbje úgy látja, a Soharóza olyan összművészeti fogásokhoz nyúl előadásában, amelyekkel igazolja: a mai színpad és a mai néző mindent elbír, sőt még igényli is a formabontást.

Extrém megoldásaikat a szerzők egy divatbemutató kifutójához adaptálták, ezzel jelzik, hogy a legnagyobb gond a kirakatéletünkkel van: ezen a porondon jönnek elő mindazon tabutémák, amelyek meghatározzák mindennapjainkat, és amelyek a világ felé mutogatott színtiszta arcunkat fele-fele arányban egészítik ki a bűnössel. A halál, a gyermeki rosszaság, a se füle, se farka mondókák, a véres lábú kismadár, az ambivalens magatartások, az undorító bőr- és nemibetegségek, a másságok és perverzitások egész tárháza, a vér, a húgy és a farszőrzet ebben a koncepcióban egytől egyig megszentesül. Az élet oltárán szeplőtlenné válik a férfi és a nő, szentté minősül a heregolyó és az anyaméh, a fenék és a mell, a vonat, a kávéscsésze és az élet összes tárgya, tartozéka, aprósága, még a pisztoly is. Holott ha jól belegondolunk, egyik sem az, aminek hinni akarjuk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Tabu kollekció tehát nem csupán egy 21. századi teátrális bravúr, hanem egy jelenkori szentmise, amelyen napjaink nyelvezetén kapunk magyarázatot mindarra, amire a Szentírás adott kétezer évvel ezelőtt. A Tabu kollekció azt mutatja fel, mennyire veszítette el szűznek álcázott alapjait a keresztény egyházak tanítása. Ehhez kapunk fegyelmezett templomi és udvariasan erotikus reneszánsz zenét, majd egy szellentős-púderporos barokk körítést, no meg egy félreérthetetlen jelzést arról, hogy amiről ma már nyíltan merünk beszélni, annak bizony erősen eltitkolt történelmi múltja van. Mindig is szem előtt volt, tudtunk róla, műveltük is, hisz mi magunk alkottuk meg. A divatshow csupán abban változott, hogy sokáig a szentháromság díszlete előtt zajlott.

A ledvilágításos és a 3D-technikával nyomtatott kosztümök, a hullazsák- és apácamaszkok a produkció végére nagyon is jelképesen kerülnek le az előadókról, akik ezt követően hozzánk hasonlóan, hétköznapi viseletükben, hétköznapi arcukkal, sokszínűen cáfolják meg a fekete-fehér ellenpólus elvét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A csapatnak állítólag ez az első olyan előadása, amelyben elektronikus alapra dolgoztak rá más zenei műfajokat. És bár az ötlet hangzatos és élvezetes, picikét elvett a hatásfokából, hogy a mikroportokkal közvetített énekhangot elnyomta a gépmuzsika. Ám ennek ellenére is nyugtázható: a Lantos Rezső-díjas karnagy, Halas Dóra által irányított civilkórus hatalmasat alkotott és teljesített. Az énekesek Duda Éva koreográfiájára, alakzatból alakzatba szerveződve, jelzésszerű karaktermozgásokat végezve játszották el rendkívül hitelesen szerepeiket. Revüjükhöz Kiss Ákos médiaművész és Bartha Márk sound designer vizuális effektjeinek, az emberi testekre és a háttéroltárra vetített képeinek, valamint hanghatásainak együttes kompozíciója biztosított extravagáns atmoszférát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A tetszetős divatbemutatóból látványos összművészeti akciót Asbóth Szaffi, Biksz Judit, Birtalan Ilona Liliána, Bogdán Tamás, Eckhardt Fanni, Elek Judit Sára, Eörsi Sarolta, Göttinger Klára, Jankó Dániel, Lokody Ákos, Lovász Ákos, Majkut Sarolta, Nagy Lilla, Nagy Zsófia, Perényi Luca, Remes Zsófia, Sebők Anna, Simon Júlia, Sipos András, Szalontai Bálint, Szilvay Máté, Tamási Borbála, Tárnoki Tamás, Tossenberger Tamás és Zámolyi Eszter fejlesztett.

A gyulai publikum egyértelmű igent mondott a budapesti kísérletre.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)