Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lebilincselő kalandozás az ultrafutók világában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. MAGAZIN • 2018. július 11. 15:35
Lebilincselő kalandozás az ultrafutók világában
Lubics Szilvia volt a Mogyoróssy János Városi Könyvtár vendége

Lubics szilvia

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Különleges vendéget köszönthettek az érdeklődők július 10-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtár író-olvasó találkozóján. Lubics Szilvia ultrafutónak köszönhetően a világ legnehezebb futóversenyeiről tudhatott meg többet a közönség a Simonyi-olvasóterem falai között.

Telt ház várta a gyulai bibliotéka olvasótermében a magyar amatőr hosszútávfutás és ultramaraton legendás alakját. Lubics Szilvia a férjével közösen megírt könyvének és magának a futásnak a népszerűsítésére érkezett a fürdővárosba. A hihetetlenül izgalmas kötet az ultrafutás krédójának is beillő címet kapott.

– A könyv a Másfél nap az élet címet kapta, amely a Spartathlon szintidejére utal, ott ugyanis a futóknak harminchat órájuk van a táv teljesítésére.

A többszörös Ultrabalaton- és Spartathlon-győztes nagykanizsai sportoló a hazai futás egyik legismertebb és legelismertebb alakjának számít. A civilben fogorvosként dolgozó háromgyermekes anyuka a gyulai előadását egy élménybeszámolóval kezdte. A hallgatóság a száz kilométereket átívelő futások részese lehetett. Lubics Szilvia őszintén beszélt az akár harmincórás kihívások során átélt pillanatokról, mint mondta, az ember megjárja a mélységeket és a magasságokat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

A futónő élménybeszámolójának talán legérdekesebb része az volt, amikor a 217 kilométeres Badwater Ultramarathonról esett szó. Lubics Szilvia a Death Valley, azaz a Halál-völgy csodálatos természeti képződményei között teljesítette az embert próbáló kihívást. A Death Valley Nemzeti Park a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park, amelynek útjain a kiválasztott száz indulónak a 2530 méteres szintkülönbséget és az 50 fok feletti hőmérsékletet is le kell győzniük.

– Jó pár kétszáz kilométer feletti verseny győzteseként és évi nyolcezer kilométereket futva az lett az álmom, hogy teljesítem a Badwater Ultramarathont.

A nyolcszoros magyar bajnok futónő szinte a semmiből indulva lett az ország futónagykövete, hiszen csak 2003-ban kezdett a futással és magával a sporttal foglalkozni. Az első kilométerek lefutása után úgy érezte, hogy ezek a távok nem elegendők számára, így elindult élete első félmaratonján, és 2006 óta képviseli hazáját az ultramaratonok embert próbáló távjain.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Az élménybeszámoló után a jelenlévők megnézhették annak a dokumentumfilmnek az előzetesét, amelyet a hétszeres Spratathlon-győztes futónőről készítettek. A film képkockái szinte tapintható feszültséget hoztak a városi könyvtár falai közé. Ekkor szembesülhettek az érdeklődők azzal, hogy milyen is lehet az a harminchat órás küzdelem, amit az indulók vívnak a távval és saját magukkal.

A dedikálás előtt a hallgatóság kérdései következtek. Megismerhettük az elképesztő teljesítmények lelki hátterét, a kihívások logisztikai megoldásait és Lubics Szilvia versenyre vonatkozó tanácsait.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

A másfél órás előadás végén az ultrafutás idolja azt is elárulta, hogy milyen álmai és tervei vannak még. Az extrém körülményekhez szokott versenyző nemsokára elrajtol a 4 Deserts nevű kihívás chilei állomásán, ahol az Atacama-sivatag várja különösen extrém körülményeivel az indulókat.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)