– A Gyulahús Kft. ismét fontos nemzetközi sikert ért el – kezdte Daka Zsolt. – A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Íz és Minőség Intézet két aranycsillagos elismerésben részesítette a Gyulai Kézműves Vékonykolbászt.
A szervezetről érdemes tudni, hogy ők az egyetlenek a világon, akik vakteszttel minősítik a termékeket. A bírák a tizenhat legnevesebb, legrangosabb európai kulináris és sommelier szervezetből kerülnek ki. A bírálat során a termékek ízét, illatát, megjelenését és összbenyomását értékelik.
– Ez a díj nem csupán fontos szakmai elismerés számunkra, hanem meggyőződésünk, hogy az export törekvéseinket is nagyban tudja segíteni, ugyanis a nyugat-európai fogyasztók jól ismerik a díjat és azt a logót, amely a termékek csomagolásán van.
Görgényi Ernő gratulált az elismeréshez, amelyet sorozatban negyedik alkalommal kapott meg egy Gyulahús Kft. által készített termék. A polgármester hangsúlyozta azt a kemény munkát, az elmúlt évek tudatos termék- és minőségfejlesztési munkáját, amely a díjazáshoz vezetett.
A városvezető kiemelte, hogy a történelem miatt is fontosak ezek az aranycsillagok, hiszen a Gyulai Kolbász legismertebb sikerei Brüsszelhez kötődnek: 1910-ben Balog József kapott ott aranyérmet, 1935-ben pedig Stéberl András aranydiplomát a belga fővárosban.
– Mind hazánkban, mind a nemzetközi piacokon folyamatos a szakmai elismerés, amely a minőségpolitikát dicséri, emellett pedig nagy öröm számunkra, hogy gazdaságilag is sikeres és eredményes a cég – mondta Görgényi Ernő.
A díjnyertes terméket Bíró Antal mutatta be: megtudtuk, hogy a kézműves kolbász egy klasszikus kolbászkészítmény, 28-36 centiméter hosszúságúra töltött, 6-8 milliméteres szemcsézettségű paprikás kolbász.
A kézműves termékekre külön előállítási előírások vonatkoznak: a feldolgozás folyamán dominálnia kell a kézműves tevékenységnek. A kézzel történő pározást követően bükkfán füstölik a kolbászt, majd következik az érlelés, amely során összeérnek az ízek a termékben.