Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újragondolták az útikönyvet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. július 06. 14:15
Újragondolták az útikönyvet
Bemutatták Gyula város és környéke új túrakalauzát

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Nemrég jelent meg Gyula város és vonzáskörzetének nyomtatott útikönyve, máris a kalauz „beszélő” megjelentetését tervezi a kiadó, Göndöcs Péter, a Hiszi-Map Kft. ügyvezetője. A kötetet július 5-én mutatták be a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-termében.

Kérdésként merült fel az összejövetelen, hogy van-e napjainkban létjogosultsága, vagyis jövője egy nyomtatott útikönyvnek. És bár a válaszokból egyértelműen az derült ki, hogy manapság már nem árt, ha a papír alapú kötetet kiegészíti egy mobilalkalmazás, meg egy digitális változat, Liska András régész bevallotta, ha utazik, továbbra is a hagyományos térképeket használja. Ő tehát egyértelműen könyvpárti. És bár erről az MNL Békés Megyei Levéltárának gyulai igazgatója, Erdész Ádám is ugyanígy vélekedik, mégis hangot adott azon alapelvnek, miszerint arra kell törekedni, hogy minden nemzedék megtalálhassa a neki legmegfelelőbb tájékozódási formát.

Erre egyébként javaslatot is tett, amikor a könyv lektoraként arra kérték, értékelje a szerzők munkáját. Emellett azt is javasolta, hogy a szöveges részbe, amely a kiadvány kétharmadát teszi ki, kerüljenek be az új kutatási eredmények és a város színes, izgalmas történetei, hisz az idelátogató leginkább az érdekességekre kíváncsi. Ilyen tekintetben kicsit hiányosnak érzi az összeállítást, amelyről megállapította: a hangulatát nagy mértékben emeli a fényképanyag, amely mögött tizenvalahány gyulai fotós áll.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Göndöcs Péter a jövőre gondolva azt mondta, szeretné, ha a kalauz kiegészülne egy beszélő, azaz hangos guide-dal, amely több nyelven vezetné végig a városon felhasználóját.

A bemutatón Újkígyós, Doboz és Lőkösháza polgármestere is megjelent, és természetesen Gyula város polgármestere is, Görgényi Ernő, aki első felszólalóként a település és a turizmus szoros kapcsolatáról beszélt. Felidézte az előzményeket, mivel a jelenlegi egy évekkel ezelőtti tartalom harmadik, bővített és újragondolt kiadása. Az elsőt 2004-ben írták, a másodikat 2009-ben, és mivel azóta a város óriási fejlődésen ment át, a kiegészítések időszerűvé váltak, mutatott rá a tisztségviselő.

Ami nem változott, az a könyv szerkezeti váza: a pontos és részletes utcajegyzék és a térképgyűjtemény, a település és környéke történetének bemutatása az őskortól egészen napjainkig, valamint az Implom József-féle 1968. évi hagyományt követő, sétákra épülő tematika. Ezt egészíti ki az egykori szigeterőd és a palánkvár régészeti vizsgálatának összefoglalója, ami szokatlan az útikönyvek esetében, az új elemként megjelenő Almásy-kastély bemutatása, valamint a gyulai szecessziós épületek leírása.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az elhangzottakhoz a környező települések, Újkígyós, Doboz és Lőkösháza polgármesterei is hozzászóltak. Mindhárman jó ötletnek tartják, hogy Gyula város látványosságai mellé az általuk igazgatott vidék attrakcióit is felsorakoztatták a szerkesztők, és kifejezték: hisznek az együttműködés erejében.

Sajnos Békéscsabát nem sikerült bevonni a projektbe, így a kalauzból a megyeszékhely kimaradt.

Az útikönyv a Dürer Nyomdában jelent meg, és a Tourinform irodában vásárolható meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)