Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Benépesült a gyulai nemzetközi művésztelep

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. július 03. 15:30
Benépesült a gyulai nemzetközi művésztelep
Rangos előadókat is meghívtak a háromhetes alkotótáborba

Három héten át alkotnak együtt városunkban a gyulai nemzetközi művésztelep részvevői. Az itt született alkotásokból július 20-án nyílik kiállítás a Tájvízházban.

benépesült a művésztelep

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Csaknem ötvenen jelentkeztek a több évtizedes hagyományokkal rendelkező gyulai táborba, amelyet idén is Albrecht Júlia képzőművész szervezett meg segítőtársainak, Rácz Katalinnak, Tömpe Emőkének, Szakáll Ágnesnek és Vancsura Ritának közreműködésével, támogatásával. Az Erkel Ferenc gimnázium épületében és kollégiumában székelő művésztelepen gyulaiak, csíkszeredaiak és németországi festő-, szobrász-, grafikus- és ötvösművészek munkálkodnak együtt július 2-tól 22-ig.

A műhelymunkát, amelyre a békéscsabai evangélikus gimnázium tanulói közül is többen bejárnak, ezúttal is Sáfár Pál festőművész vezeti, aki Pilisszentlászlóról érkezett, és mint lapunknak kifejtette, immár húsz éve jár vissza Gyulára. Eljött a találkozóra Doris Marschall is Németországból, aki érdeklődésünkre aláhúzta: csakis nyomós okkal hagyná ki ezt a lehetőséget, hisz neki már Gyula városa is az otthona, úgy érzi, ide mindig hazaérkezik. Bara Barna csíki szobrászművész többedmagával indult el a legkeletibb magyarok lakta megyeszékhelyről, és épp egy női aktot modellezett az egyik osztályteremben, amikor megszólítottuk. Májai Rebekka és Dorottya, a két ikerlány szintén csíkszeredai színekben kezeli az ecsetet három héten át a művésztelepen: mindketten képzőművésznek készülnek Blömer Abigél, Alexa és Edit pedig Németországból Gyulára települt helyi lakósként jár be a telepre dolgozni, tapasztalódni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az elmúlt évekhez hasonlóan a tábor mindenki számára nyitott, így az Erkel gimnázium kollégiumának ebédlőjében este fél kilenckor kezdődő előadásokra is minden érdeklődőt szeretettel várnak. Első meghívottjuk dr. Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, aki A hagyományos felfogás képzőművészeti létjogosultsága a 20. és a 21. században címmel tartja majd meg értekezését július 6-án. Ezt követően Schneller János galériavezetőt látják vendégül, aki július 13-án a műkereskedők, a galériák és az alkotók kapcsolatrendszeréről fog beszélni, július 16-án pedig Buglya Sándor filmrendezővel, a Magyar Színművészeti Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának tanárával találkozhatnak a gyulaiak, aki dokumentumfilmjeiből mutat be részleteket. Az összejövetelt eszmecsere zárja.

A művésztelepen készült alkotásokból július 20-án a Tájvízházban nyílik kiállítás.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)