Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Teljes arcéllel fordulnak a fiatalok felé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. június 19. 15:30
Teljes arcéllel fordulnak a fiatalok felé
Ingyenes gyermekelőadások is lesznek a gyulai összművészeti fesztiválon

Néhányat kell már csupán aludni, is kitör városunkban a színházi fesztiválláz. Ennek egyik meghatározója, hogy idén teljes arcéllel fordulnak a fiatalok különböző korosztálya felé, mert szeretnék, ha közelebb kerülnének a teátrumok világához.

a rettentő görög vitéz című előadás

Fotó: Schiller Kata

Elek Tibortól, a Gyulai Várszínház igazgatójától megtudtuk, legfiatalabb nézőiket olyan báb- és gyermekelőadásokra várják június 24-től, amelyeket a szüleik is nagyon fognak élvezni. Ezek közé tartozik A helység kalapácsa (július 2., várszínpad), a Rettentő görög vitéz (augusztus 10., Kamaraterem), a Micimackó (augusztus 9., Erkel művelődési központ), a VANmeSe táncprodukció (augusztus 2., Erkel művelődési központ) és a Búbocska ördögmese (augusztus 4., tószínpad).

A középiskolások és egyetemisták számára a teljes Shakespeare Fesztivál érdekes lehet, benne a Tiger Lillies-koncerttel, de a Kosztolányi Dezsőre emlékező Hajnali részegség, a Babits Mihályt rendhagyó módon továbbíró Elza, vagy a világ vége, a Barbárok táncjáték-feldolgozása, a Zrínyi 1566 rockopera, a Vad Fruttik zenéjét felhasználó Bunkerrajzoló című Likó Marcell élet-rekonstrukció és az Ezüstbojtár is mind-mind nekik (is) való, mondta lapunknak a direktor.

A nyári évad színes programjaira olyan alkotók produkcióit is meghívták, akiknek színházi eszközeik és beszédmódjuk életkoruknál fogva közelebb áll a fiatal célközönséghez. Itt lesz Benkó Bence és Fábián Péter, ifj. Vidnyánszky Attila és a Sztalker Csoport, valamint az IttÉsMost Társulat, amelynek tagjai slam poetrykkel fűszerezik majd improvizációs előadásukat.

Eljönnek Gyulára a Békéscsabai Jókai Színház színitanházának hallgatói is, akik utcára viszik a Hamletet, a Shakespeare Fesztivál és az Erdélyi hét idején pedig workshopokon bontakozhat ki az ifjúság.

 

 

 

Elek Tibor kiemelte, két ingyenes gyermekelőadásuk is lesz: a Vitéz László és Vas Juliska július 8-án Fabok Mancsi Bábszínháza előadásában a vár mögött, valamint A brémai muzsikusok, amely egy interaktív mesejáték, és szintén a vár mögötti ligeten játssza majd a Magyar Népmese Színház július 23-án.

A színigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi meghirdetettel ellentétben a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása, A helység kalapácsa nem a múzeumudvaron lesz, hanem a várszínpadon. A darabot Béres László rendezte, s a színészek óriásbábokkal adják elő. A produkcióra gyermekek és felnőttek egyaránt ezer forintért válthatnak jegyet.

A Rettentő görög vitéz, Zalán Tibor híres antik mesejátékának megtekintése elsősorban iskolásoknak, alsósoknak ajánlott, a Búbocska című pedig egy musical, magyarországi ősbemutató, amit a Kolozsvári Magyar Opera 110 fős társulata fog prezentálni a tószínpadon. Orbán János Dénes ördögmeséjének átdolgozását Elek Tibor szerint minden zene- és színházkedvelőnek meg kell néznie.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)