A helyi románság a Gyulai Román Kisebbségi Önkormányzat által rendezett hagyományos román disznótorral búcsúztatta a 2009-es esztendőt. A rendezvényen részt vett kíséretével Siluan Manuila, a Magyaroszági Román Ortodox Egyház Püspöke is.
A sertés vérének vétele, majd az áldozati cuika elfogyasztása után a disznó perzselése is a hagyományoknak megfelelően, szalmával történt (csak a végén kellett egy kicsit rásegíteni gázperzselővel). A sertés adottságainak megvizsgálása és azokból jó étkek készítése Ambrus György mesterszakács, szakácsolimpiai bajnok, Brindás János mesterszakács és Parászka Tivadar mesterszakács feladata volt. Késő délután, a vacsora előtt mutatták be a Méhkeréki Román Nemzetiségű Általános Iskola tanulói a Disznótori szokások Méhkeréken című színpadi művüket. Az estebéd közben Maskara is volt. A hagyomány szerint barát, rokon, szomszéd elmaszkírozza magát és tarisznyával a vállán bemegy kéregetni, miközben tréfás megjegyzéseket tesz a disznóra, meg a gazdára. A tréfás, vidám kis jelenetek leginkább a gyermekek jókedvét szolgálják.
Dr. Ruzsa György, a Gyulai Román Kisebbségi Önkormányzat alelnöke A Gyulai Hírlap Online-nak elmondta, hogy a helyi románság disznóölési hagyományai alig különböznek a helyi magyar hagyományoktól. A kölönbségekre példaként említette, hogy a disznó vérét – vallási okokból – nem használják fel, toros káposztát és nem töltött káposztát készítenek, a kuláréba pedig nem kolbászt, hanem a fűszeres koronahúst töltik, megabálják, felfüstölik és újévkor a korhelylevesbe főzik bele.
A mulatozást és a közös éneklést socodori taraf kísérte. Egy, mintegy húsz fős „keménymag” hajnali háromig búcsúzkodott az óévtől.



























