Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kötőszavak 3. – Testvérvárosi literatúra harmadjára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PEN • KULTÚRA • 2018. május 29. 11:30
Kötőszavak 3. – Testvérvárosi literatúra harmadjára
Tovább mélyült a gyulai, pécsi és aradi írók kapcsolata

„A kötőszavak tagmondatokat és mondatrészeket kapcsolnak össze” – tanultuk nyelvtanból. A Kötőszavak (Cuvinte de legătură) című könyvsorozat pedig az aradi, pécsi és gyulai írókat köti össze, ám viszonyuk se nem alá-, se nem mellérendelő, mindinkább baráti. A Qult-Ar Egyesület által gondozott irodalmi antológia harmadik része május 25-én látott napvilágot Aradon, a Tulipán könyvesbolt és borozóban.

A gyulai alkotók közül Kiss Ottó, Haász JánosOláh Szabolcs és Kiss László vett részt az eseményen

 

A nemzetközi kulturális esemény azonban nem csupán egy könyvbemutatóból állt. A gyulai és pécsi betűvetők a partiumi városban megtekintették a megyei könyvtár régi kéziratait, ritka kiadványait, a Kultúrpalota ereklyemúzeumának 1848–49-es szabadságharcot és a 1989-es romániai forradalmat reprezentáló tárlatát, valamint látogatást tettek Bognár Levente alpolgármesternél. Az exkluzív bemutató helyszíne is kapcsolódott a határon átívelő kulturális ünnep rendhagyó mivoltához, hiszen a Tulipán könyvesboltban válogatott borokkal egyetemben ízlelheti a literatúrát a betérő.

 

 

Fotó: Oláh Szabolcs

A szép számban jelenlévő alkotófüzért a kötet szerkesztője, az Aradi Napot is kiadó Qult-Ar Egyesület elnöke, Irházi János és Vasile Dan, a Romániai Írószövetség aradi fiókjának elnöke köszöntötte. Vasile Dan diszkrétnek és kifinomultnak nevezte a Kötőszavak bemutatóit, majd hozzátette, az idei kötetben még hangsúlyosabban vannak jelen az értékek, mint a korábbiakban.

 

 

Fotó: Oláh szabocs

A Kötőszavak ezúttal is gazdagon ellátja verssel és prózával a magyar és román irodalomkedvelőket, ugyanis Ágoston Zoltán, Romulus Bucur, Becsy András, Ion Corlan, Bertók László, Lucia Cuciureanu, Fodor Janka, Vasile Dan, Gál Zoltán Csaba, Ioan Dehelean, Haász János, Petru M. Haș, Juhász Béla, Ioan Matiuț, Kiss László, Andrei Mocuța, Kiss Ottó, Felix Nicolau, Kiss Tibor Noé, Gheorghe Schwartz, Méhes Károly, Horia Ungureanu, Mohácsi Balázs és Oláh Szabolcs műveit – Pálfi Kinga fordításának köszönhetően – mindkét nyelven olvashatjuk. A szerzők – Frank Ildikó színművésszel kiegészülve – saját szavaikkal mutatták be a Kötőszavak harmadik részét. Szó szerint.

 

 

 

A Kötőszavak 3. megjelenését támogatta Arad Megyei Jogú Város Tanácsa. A kötet a „Nemzetközi Irodalmi Kapcsolatok – Arad 2018” keretében jelent meg. A kétnyelvű antológiát a tervek szerint Pécsett és Gyulán is megismerheti majd az olvasóközönség.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)