Amíg a különleges ételek készültek, a jelenlévők gyerektornán, karatebemutatón és gitárelőadáson is részt vehettek. A kisebbek sem maradtak játékok nélkül, kedvükre faraghattak és festhettek a kézműves sátorban. A szülők autentikus cigány fogásokat és helyi pálinkát kóstolhattak, és 14 órakor az is kiderült, kik lettek a legjobb szakácsok idén.
A „Mókus őrs" csapata tavaly dámvadpörköltjével nyert, lapunknak most elmondták: idén sem változtattak a bevált recepten.
– Anyámtól azt tanultam, hogy a pörköltbe a hús mellé só, bors és paprika kell. Idén sem tértem el a hagyományoktól. A pörkölt akkor finom, ha hagyunk elég időt neki, a mienknek most nagyjából hat óra kellett – mondta el receptjét kérdésünkre Máténé Tarsoly Krisztina. – Az elkészült étel mellé puliszkát, kapros és rozmaringos kenyeret kínálunk – tette hozzá.
A „Gokart-csapat” is ugyanezt az ételt készítette. Képviseletükben Szabó József azt mondta: a recept titka a hagyományőrzés, ők sem újítottak semmit rajta, remélik, hogy az egyszerű recept tetszeni fog a zsűrinek.
A halételek kategóriájának a Kiss Horgásztavak főszakácsával, Kissné Perjés Szilviával is beszélgettünk a győzelem titkáról. Ő azt mondta: alakbarát pontypörkölttel készültek az ítészeknek.
– Előtte egy kicsit lesütöttük a halat, majd a passzírozás után, a főzés legvégén tettük vissza a pörköltbe. A nokedli lisztje szénhidrát-csökkentett, ettől lett alakbarát a menü – árulta el a dobogós fogás egyszerű receptjét a versenyző.
Az elismert séfekből álló zsűri idén is több díjat kiosztott ifj. Ambrus György vezetésével. Az ételek minősítése közben lapunknak elmondták: a versenyzők által sokat emlegetett hagyományőrzés akár pluszpontokat is jelenthetett a versenyen. Kiderült: az ételek íze mellett pontot osztottak a fogások tálalására, illetve arra is, mennyire volt autentikus a recept.
Szabó Károly, a választókerület képviselője azt is hozzátette: örömmel látja, hogy minden évben magas a részvétel a versenyen. Idén 70 vadételt és 15 halas fogást neveztek. Arra a kérdésre, hogy voltak-e különlegességek az idén, Szabó Károly így válaszolt: – Mindegyik fogás különleges.
Az eredményhirdetésen kiderült: idén szinte nem is akadt olyan csapat, aki ne kapott volna valamilyen elismerést a versenyen. A ma este a Bikini élő koncertjével ér véget.