Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elfogyott a levegő ön körül, képviselő úr, ezt kéne látni, ideje lenne lemondani

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2018. április 26. 20:06
Elfogyott a levegő ön körül, képviselő úr, ezt kéne látni, ideje lenne lemondani
Megszüntette Galbács Mihály tanácsnoki tisztségét Gyula Város Képviselő-testülete

A több mint egyórás városházi vitát követően sem tudtuk meg, hogy mi lesz a pénzügyileg és szakmailag megbénult gyulai labdarúgással. Ebben azonban nincsen semmi meglepő. Hiába beszéltek ma hetvenhárom percet a gyulai labdarúgásról, voltaképpen nem arról volt szó. Ez a napirendi pont Galbács Mihály „menesztéséről” szólt. Gyula város képviselő-testülete ma délben megfosztotta tanácsnoki megbízatásától a Fidesz egykori pénztárnokát, alpolgármesterét. Természetesen nem ok nélkül történt mindez. A polgármester felszólította Galbács Mihályt, hogy mondjon le elnöki posztjáról. Elfogyott a levegő ön körül, képviselő úr, ezt kéne látni, ideje lenne lemondani, ön már nem tud semmit sem tenni a Termálért. Egy újra tervezéssel, egy újra indítással jobban járna a gyulai labdarúgás – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Számos külső és belső konfliktus vezetett oda, hogy a fideszes irányítású testület kezdeményezze egy fideszes visszahívását. Várható volt ez a döntés, miután Galbács Mihályt a párt április 10-én kizárta a frakcióból. A tanácsnoki felmentés fő oka azonban a Gyulai Termál Futball Club Egyesület, ahol elnöki posztot tölt be Galbács Mihály, és az önkormányzat között kialakult szakmai konfliktus volt. Az elmérgesedett vita lényegét tegnap megírtuk Mi lesz a gyulai focival? Tényleg drámai a helyzet? című írásunkban.

A képviselő-testület 9 igen, 2 nem szavazattal szüntette meg Galbács Mihály politikai funkcióját, illetve vezette ki szervezeti és működési szabályzatából a gazdasági, pénzügyi tanácsnoki tisztséget. A tanácsnok ügyét egyébként négy képviselő-testületi bizottság tárgyalta meg, ebből kettő elfogadásra javasolta, egy nem értetett egyet a felmentésével, egy pedig nem hozott határozatot.

Galbács Mihály tegnap nem kívánt nyilatkozni lapunknak, azt mondta, hogy a mai testületi ülésen mindent kipakol, legyünk ott, hallgassuk meg, mit mond. Ott voltunk, meghallgattuk, de semmi újat nem tudtunk meg sem tőle, se a napirendhez hozzászóló képviselőktől.

Gyula város képviselő-testülete tavaly októberben úgy döntött, hogy a labdarúgó-utánpótlásnevelést visszaveszi a Gyulai Termál Futball Club Egyesülettől. A visszavétel indoka pusztán szakmai volt. A feladatgazda önkormányzat átláthatóbbá és financiálisan biztonságosabbá szerette volna tenni a helyi utánpótlás-nevelést. Ennek a szakmai döntésnek lett végül kerékkötője Galbács Mihály.

Az edzők, a szurkolók és a szülők is támogatták az önkormányzat kezdeményezését. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Békéscsabai Labdarúgó Akadémia is egyetértett a döntéssel. Egyedüliként a párttárs, a Fidesz tanácsnoka, a futballklub elnöke ment szembe a többségi akarattal.

A háttérben folyó egyeztetések és viták mellett egyre többször lehetett hallani az egyesületben zajló konfliktusokról is: ki nem fizetett edzőkről és játékosokról, elmaradt szolgáltatói számlateljesítésekről, illetve arról, hogy az utánpótláspénzek nem minden esetben oda jutnak, ahova kellene. A szurkolók kiábrándultságát pedig csak fokozta a csapat csapnivaló játéka, illetve ennek következménye, az NB III.-ból való kiesés.

A mai testületi ülésen is elhangzott, hogy aggályok merültek fel az átláthatatlan pénzügyi gazdálkodás miatt, törvénysértések történhettek az egyesületnél, és a megkezdett taoberuházások kapcsán sincs minden rendben.

 

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) képviselő azt mondta, hogy tisztségviselőként nem tapasztaltak visszásságokat az egyesület pénzügyi működésében. Ezt erősítette meg Szalai György is, aki lemondásáig felügyelőbizottsági elnök volt a tornaklubot működtető egyesületnél.  

Erre jelentősen rácáfolt Kónya István (Fidesz) alpolgármester, aki több pénzügyi visszásságra mutatott rá felszólalásában, bizonyító erejű számlákat is bemutatott az ülésen, illetve beszámolt egy tartozást elismerő nyilatkozatról is. Cáfolta, hogy az önkormányzat célja az egyesület ellehetetlenítése lett volna. Véleménye szerint éppen az ellenkezője történt, hiszen nem egy esetben dobott pénzügyi mentőövet a fociklubnak az önkormányzat.  

 

kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A város több alkalommal rendezte az egyesület pénzügyi hátralékait, például azért, hogy az utánpótlás-labdarúgók ne maradjanak le találkozókról – fogalmazott Kónya István, aki sajnálatosnak nevezte, hogy Galbács Mihály politikai csatározássá silányította ezt az egész ügyet. Felszólalásában elmondta, hogy az önkormányzat és a városvezetés, meghallva az edzők, a játékosok, a szurkolók, valamint az utánpótlásban játszó gyerekek szüleinek segélykiáltását, kénytelen volt kézbe bevenni az irányítást.

 

Bod tamás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bod Tamás (MSZP, Együtt) képviselő egyenesen büntetőjogi felelősségről beszélt, véleménye szerint ezeket az állításokat, amennyiben megalapozottak, ki kell vizsgálni.

Galbács Mihály nem értett egyet az elhangzottakkal, a személye ellen irányuló támadásról beszélt. Egészen 2014-ig vezette vissza – mint fogalmazott – a bizalomhiányt irányába, ugyanis ekkor fogadta el, hogy nem lehet alpolgármester, cserébe kérte és kapta meg a Termál FC vezetését. Véleménye szerint irányítása alatt virágzó klubélet alakult ki, számos sportberuházás valósult meg, illetve az új akadémiai rendszerben alközponti státuszt kaphatott a Termál. Az elnök voltaképpen sikertörténetről beszélt, aminek koronája lehetett volna egy 400 milliós beruházásból megépülő fedett sportcsarnok.

Ezen a ponton említjük meg, hogy az önkormányzat és a Termál FC elnökének megromló viszonyához jelentős mértékben hozzájárult ennek a bizonyos tornacsarnoknak az ügye is. Természetesen a felek ezt is eltérően látják. Ezen a ponton emelte be a politikát Galbács Mihály a teljes történetbe. Azt állította, hogy Kovács József országgyűlési képviselő – a városvezetéssel ellentétben – a támogatásáról biztosította a csarnoképítésben. A választással szinkronban tudtuk volna átadni, ez a kampányban nem lett volna semmi, országos hírértéke is lehetett volna – fogalmazott az elnök.

Hogy a városvezetés miért nem támogatta ezt a minden tekintetben kedvezőnek tűnő beruházást? Igen egyszerű volt az oka. Nem hittek Galbács Mihálynak, illetve a többség nem akart bizonytalan pénzügyi feltételekkel építeni csarnokot. S ez csak egy nyomós indok volt azok közül, amelyeket a polgármester az ülésen felsorolt.

 

dr. görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Veszekedés és cirkusz lett, belefáradt mindenki a frakcióban, nem akartuk ezt – fogalmazott dr. Görgényi Ernő a csarnokügyre, a taoügyre és az utánpótlásügyre utalva. A Fidesz-tagoknál ezen a ponton szakadt el a cérna, s zárták ki – jó érzékkel rögvest – a választások után Galbács Mihályt a frakcióból.

Joggal merül fel a kérdés mindenkiben: miért megy még mindig szembe mindenkivel Galbács Mihály? Mi hajtja őt? Mi a célja ezzel az egésszel?

Elmondása szerint készített egy kilencoldalas dokumentumot, ami bizonyítja, hogy az utánpótlás-nevelés kapcsán sem szakmailag, sem jogilag, sem gazdaságilag nem hozott megalapozott döntést a képviselő-testület tavaly októberben. Az ő véleménye szerint a Termál FC-re nézve minden területen hátrányos az utánpótlás-nevelés elvétele. Ezért azt elnökként nem írja alá.  

Ezzel az állítással áll szemben a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Békéscsabai Labdarúgó Akadémia szakmai állásfoglalása, illetve az edzők és a szülők véleménye, valamint a megállapodást előkészítő jogászok anyaga.

A mai testületi ülésen egy valami végére kerülhetett pont, s ez meg is történt: Galbács Mihályt megfosztották egyik politikai státuszától. Ha a Fidesz következetes akar maradni, a párton belül is tovább kell vinnie az ügyet. Ennek pedig egyet kell jelentenie azzal, hogy Galbács Mihály elveszíti a gazdasági bizottság elnöki posztját és a pártagságát. S ennyit a politikai következményekről.

A legtöbb gyulait nyilván a helyi labdarúgás jelene és jövője érdekli. A ma történtek után az önkormányzatnak és a városvezetésnek még nagyobb felelőssége lett. Jelenleg van egy pénzügyileg kiüresedett egyesület, Galbács Mihály és Torma Béla (Fidesz) képviselők vezetésével. A helyzet pedig az, hogy az egyesület elnöke nem kíván együttműködni a csapat fő támogatójával, az önkormányzattal.

Elfogyott a levegő ön körül, képviselő úr, ezt kéne látni, ideje lenne lemondani, ön már nem tud semmit sem tenni a Termálért. Egy újra tervezéssel, egy újra indítással jobban járna a gyulai labdarúgás – fogalmazott felszólalása végén a polgármester.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)