Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Bármit elérhetünk, ha hajlandók vagyunk megfizetni az árát”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. EnikőINTERJÚ • 2018. április 25. 16:39
„Bármit elérhetünk, ha hajlandók vagyunk megfizetni az árát”
Interjúnkban dr. Bíró Szabolcs elárulja, mit tegyünk, hogy sose öregedjünk meg

Gyuláról indult, bejárta a földgolyót, megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Varga József-díját, és hajszál híján felvették a világ egyik legjobb kutatóintézetébe. Aztán, idővel hazaköltözött. Azóta Budapesten építi és fejleszti egyedi vállalkozását. Mindemellett van egy világszabadalma, és ismeri az örök boldogság titkát. Azt állítja, áldozatokkal, kitartással bárki beteljesítheti álmait.

Dr. Bíró Szabolcs 

 

– Kedves olvasóink egyikétől értesültünk arról, hogy Ön gyulai gyógyvízből készít kozmetikumokat? Igaz ez?

– Igen, ez teljesen igaz. A gyulai gyógyvíz vállalkozásunk két új termékének a gerincét adja. Ezek egyike a Gyulai termálvíz krém, ami gyulladásos eredetű nőgyógyászati fájdalmak csökkentésére készült, így segítség lehet sok nő számára a szokásos menstruációs görcsök enyhítésében. Az endometriózis állapotában a gyulladás és a fájdalom gyors mérséklése által hozhat jelentős állapotjavulást. Másik termékünk, a Gyulai termálbalzsam többek között mozgásszervi problémákra, ízületi- és izomfájdalmakra nyújt megoldást. Mindkettő új készítmény. Nagy örömmel tölt el, hogy a tesztek eredménye túlszárnyalta elvárásainkat. Tudatában vagyok azonban annak, hogy kijelentéseim a saját „portékám” dicséreteként csapódhat le az olvasókban, ezért a vállalkozó kedvűeknek inkább azt ajánlanám, próbálják ki a saját bőrükön, tapasztalják meg, hogy nem csak a levegőbe beszélünk.

– Hogyan szerzi be a termékeikhez elengedhetetlen termálvizet?

– A Gyulai Várfürdő és a városvezetés is nagyon készséges volt, amikor jeleztük, mit tervezünk. A gyulai termálvíz jótékony hatásai közismertek, az emberek általában tudják, hogy legfőképpen a nőgyógyászati és ízületi panaszok esetében van jelentős állapotjavító hatása. Mi olyan termékek előállítására törekedtünk, amelyek a már meglévő hatásokat erősítik, illetve kiegészítik. Elképzeléseink találkoztak abban is, hogy csakis kiemelkedő minőségű termék lehet a végeredmény. Erős gyulai kötődésem révén ez ráadásul presztízs is számomra.

– A mindennapok számára milyen termékeket fejlesztenek, és ezek mire képesek?

– Csakis természetes anyagokat, vagyis gyógynövényeket, aminosavakat és vitaminokat tartalmazó kozmetikumokat, illetve étrend-kiegészítőket állítunk elő, a hatóanyagokat tehát bőrön vagy a tápcsatornán át juttatjuk be a szervezetbe. Mindent olyan formában, ahogyan a legjobban hasznosul.

Két fő termékvonalunk van. A hangsúlyosabb elsősorban hormonális hátterű nőgyógyászati problémákra ad megoldást, egyebek mellett meddőségre, menstruációs zavarokra, pajzsmirigy alulműködésre, pajzsmirigy gyulladásra (Hashimoto), hüvelyszárazságra, premenstruációs szindrómára (PMS), miómára, endometriózisra, inzulinrezisztenciára, migrénre, változókori hőhullámokra.

A termékeink úgy működnek, mint a kirakós játék, a puzzle, amelynek a darabjait össze kell illeszteni, hogy jobb legyen a végeredmény. Ha például valaki stresszes életet él, nem alszik jól, vagy egyéb stresszhez kapcsolható tünetei vannak, mint például az ingerlékenység, a hangulatingadozás, akkor a mellékvese működését kell alapszinten megtámogatni. Emellett a tartós stressz a progeszteron jelentős csökkenését vonhatja maga után, mivel ilyenkor a progeszteront a szervezet stresszhormonná, kortizollá alakítja át. Így felborul az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya, ami számos nőgyógyászati és menstruációs problémát okozhat. Tehát a hatékony stresszkezelés a mellékvesének és a progeszteron-termelésnek az egyidejű támogatását jelenti.

Ez egy nagyon egyedi elképzelés. Egyelőre úttörők vagyunk ezen a területen egész Európában, de a tengerentúl sem ismerünk olyan céget, amely hasonló háttérkoncepció szerint fejlesztene és gyártana készítményeket.

– A másik termékvonaluk szépészeti. Ennek mi a különlegessége?

– Elsősorban az, hogy a kozmetikumok hatásainak felerősítéséhez étrend-kiegészítőket is fejlesztettünk. Így teljesebb az eredmény.

A stressznél maradva: mindenki tudja, mennyire rombolja a bőr minőségét. Tehát szervezetünk stressztűrő képességének fokozása által, egy speciálisan erre kifejlesztett étrend-kiegészítő segítségével közvetve bőrminőség-javulás (is) elérhető.

Nyilván vannak kapcsolódási pontok a két termékvonal között. A narancsbőr hatékony kezeléséhez például a külsőleg használt narancsbőr elleni krém mellett a szervezetben lévő ösztrogénhormon-többlet kivezetésén keresztül vezet az út. Vagyis: a bőr állapota és tündöklése nem csak szépészeti kérdés!

 

 

 

– A gyulai lakos hogyan juthat hozzá az Önök által kifejlesztett készítményekhez?

– Ismereteim szerint van olyan gyulai biobolt, ahol árulják bizonyos termékeinket, de az internetes webáruházak biztosan jó források a beszerzéshez.

– Ön gyulai születésű, Gyuláról indult. Milyen volt az út, amely rangos tudományos elismerésekhez vezetett, többek között az MTA Varga József-díjához? Mi vette rá, hogy az ásványolaj- és petrolkémia szakembere, majd doktora legyen? Miért pont ez, miért nem lett például bőrgyógyász?

– Mindig is erősen érdeklődtem a természettudományok iránt, és mai fejjel biztosan állíthatom, már tinédzser koromban is a nagy kihívások mozgattak.

Az Erkel gimi után a Veszprémi Egyetemen tanultam vegyészmérnöknek. Itt lettem „olajos”. Majd felvettek egy akkoriban még újnak számító „ipari ösztöndíj” programra, aminek az volt a lényege, hogy valós problémákon dolgoztunk, nem csupán elméleti kutatásokkal foglalkoztunk. Ennek köszönhetően az elmélet a gyakorlatban is megvalósulhatott. A mai napig ez kiemelt fontosságú mozgatórugója szakmai életpályámnak.

A műszaki doktori fokozatot (PhD) tehát ilyen körülmények között szereztem meg. Ezt követően jött a Magyar Tudományos Akadémia díja...

– Mi köze a petrolkémiának a kozmetikához?

– Látszólag semmi, de az anyag- és technológiaismeret mindenképp lényegbevágó kapocs. Mindkettő nagyon fontos ahhoz, hogy olyan termékek kerüljenek ki a piacra, amelyek igazán innovatívak, ugyanakkor nem tartalmaznak a szervezet számára káros összetevőket.

Manapság már nem túl egyszerű egyedit alkotni, az erős technológiai irányultság igen jó alapokat teremt. Hálás is vagyok, többek között a volt témavezetőmnek, dr. Deák Gyulának, akitől elképesztő dolgokat tanultam.

A petrolkémia egyébként olyan tekintetben is a kozmetikához kapcsol, hogy képzettségemnél fogva jól ismerem azokat az anyagokat, amelyeket nem érdemes kozmetikai termékekbe beépíteni. Ez egyfajta hitelességet biztosít. Szívesen ütköztetem az érveimet olyanokkal, akik még sosem jártak kőolaj-finomítóban, de hallomásból félreérthetetlenül és megcáfolhatatlanul tudják, mi a dörgés.

– Van egy világszabadalma. Mire vonatkozik ez?

– Amennyiben a használt gumiabroncs-őrleményt útépítési bitumenekhez adagoljuk, jelentősen feljavíthatjuk az utak minőségét, gyakorlatilag az összes minőségi mutatót. Az összetétel előállítása azonban nem túl egyszerű, mert a bitumen és a gumi könnyen szétválik. A siker egyik kulcsa a speciális gyártástechnológia. A végeredmény pedig egy gazdaságos, jó minőségű aszfaltút-építési alapanyag.

Ez a MOL gumibitumen technológiája, ami az egyik legjelentősebb magyar olajipari fejlesztés az elmúlt 40 évben.

– És ha már az olajnál és az útépítésnél tartunk, hadd kérdezzem meg: férfiak részére is készít szépítőszereket?

– Egyelőre nem. A tapasztalat az, hogy a férfiak legtöbbször a homokba dugják a fejüket probléma esetén. Férfi termékhasználóink jellemzően barátnőik, feleségeik által jutnak hozzá készítményeinkhez.

Jóllehet a hormonális problémák bennünket, férfiakat is érintenek. Ilyenek a prosztata gondok, de ugyanide sorolható a gyakori „férfi mell” is. Pedig minden kezelhető. Ilyen tekintetben az a döntő, hogy fejben jussunk el addig, hogy foglalkozni kezdjünk önmagunkkal.

– Mi vezette rá, hogy férfiként kozmetikumokat kezdjen el gyártani?

– Nem volt semmilyen érintettség vagy kényszer, hogy a kőolajipar után biológiával, természetes kozmetikumokkal, étrend-kiegészítőkkel kezdjek el foglalkozni.

Az első szakterületemen korlátként éltem meg, hogy az olajipari vállalatok nagy méreteikből adódóan nagyon lassan, nehézkesen változtatnak alapállásaikon. Én viszont gyors és rugalmas, ugyanakkor nagyon innovatív, tudáson alapuló területen és cégben tudom csak magam elképzelni. A természetes étrend-kiegészítők és kozmetikumok fejlesztése, gyártása pont egy ilyen terület. Mindig tele van kihívásokkal, hisz a jót mindig még jobbá lehet tenni. Ebben a szférában folyton felbukkan valami új, amivel foglalkozni lehet, amit újítani és fejleszteni kell, és ami számomra kiemelten fontos, hogy a gyakorlati hasznosulása is látható.

– Honnan tudja, mi kell a nőknek?

– Mostanában a női hormonrendszer kutatása az egyik „hobbim”. A tényeknél maradva: megközelítésünk legtöbbször biológiai. Első lépésben azt szükséges megállapítani, hogy az adott probléma esetén a szervezetben milyen támpilléreket kell egyszerre megtámogatni ahhoz, hogy valódi megoldás szülessen. Például pajzsmirigy-alulműködéskor (a nők csaknem 80 százaléka érintett ebben) nagy valószínűséggel az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya is eltolódott (az ösztrogén javára), aminek következtében a túl sok ösztrogén blokkolja a pajzsmirigyhormonok aktivitását. Logikus, hogy erre a pajzsmirigyműködés támogatása mellett a progeszteron pótlása, vagy a progeszteron-termelődés segítése a megoldás. És persze elengedhetetlen az összetett tudás, ami az alapanyagok beható ismeretére vonatkozik, és amit tanulmányi hátteremnek köszönhetek.

A célzott válaszom egyébként ez: a legegyszerűbb, ha megkérdezzük a nőket, mire van szükségük. Vélhetően nem azt fogjuk hallani tőlük, hogy a progeszteronpótlást érzik a legfontosabbnak. 

Van kereslet a termékei iránt?

– Abszolút, vásárlóink köre egyre növekszik. Alig győzzük igényeik kiszolgálását.

– Melyik a legkelendőbb csodaszere? Mit keresnek leginkább a nők, és mit a férfiak?

Az ösztrogén-progeszteron egyensúly elérését segítő Ciklusbarát krém talán az, amit a legtöbben keresnek. Erre gyakorlatilag mindenkinek szüksége lehet.

Nagyon leegyszerűsítve: ennek az egyik fő oka az, hogy túlmodernizált világunkban rengeteg idegen vegyület kerül a szervezetünkbe, ahol hormonként kezd el viselkedni. Ezeket belélegezzük, lenyeljük, tisztálkodunk velük, vagy éppen a háztartásban használjuk. Az élelmiszeripari adalékok, a növény-védőszerek, a fogamzásgátló-bomlástermékekkel szennyezett ivóvíz egyaránt kihat a hormonegyensúlyra, s hamar bajt is kavar. Olyan ez, mint a háromlábú szék. Ha kihúzzuk az egyik lábát, összedől a teljes szerkezet.

Az persze nagy kihívás, hogy a legtöbb hölgy nem jut el mindennek a tudatosításáig. Sajnos nehéz összekötni a jelenségeket, és rájönni, ha valakinek asztmája van, akkor a háttérben hormonális egyensúlytalanság állhat. Amikor a baj már bekövetkezett, gyakran az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának a helyreállítása lehet az egyik fő segítő pillér. Amiben a Ciklusbarát krém segítséget nyújthat.

Egyszer felhívott egy 41 éves hölgy, hogy közölje, 5 év sikertelen próbálkozás és meddőségi diagnózis után elkezdte használni az egyik termékünket, és most babát vár. Annyira boldog volt, hogy hamarabb mondta el a cégünknek, mint a férjének. Ez óriási élmény volt számomra!

– Reménykedjünk tehát abban, hogy örökre megőrizhetjük a fiatalságunkat?

– A termékeket semmiképpen nem ilyen zászló alatt szeretnénk megismertetni, mert ez nem volna igaz. Persze reménykedni bármiben lehet. Én inkább azt javasolnám, hogy reménykedés helyett, vagy ennek kiegészítéseképpen próbáljuk ki magunkon a jó minőségű, „tiszta” termékeket.

Életbevágó kérdés: eltüntethetjük a ráncainkat?

– Attól függ, milyenek. Összességében ez nem lehetséges, de azért javítani lehet a helyzeten.

 

 

 

– Szinte az egész világot bejárta. Néhány helyen élt is. Hol?

– Életvitelszerűen eddig 34 helyen laktam, többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Azerbajdzsánban. Beleszámítva, hogy életem első 18 évét Gyulán töltöttem, a folytatás, azt hiszem, elég mozgalmasnak tekinthető. Jelenleg Budapesten lakom.

– Miért jött vissza Magyarországra?

– Megtaláltam a saját utamat. Ám ehhez sok mindent ki kellett próbálnom, sok mindent meg kellett látnom, és tapasztalatot is kellett szereznem. Utána sikerült csak eldönteni, mi az, amit igazán szeretek, ami valóban motivál, és amiért akár kockázatot is hajlandó vagyok vállalni. Most, a helyemen vagyok. Ráadásul a világ legjobb hamburgerét is idehaza készítik!

Milyen esélyekkel indul ma egy gyulai fiatal?

– Szerintem nagyon jókkal! Abban hiszek, hogy bármit el lehet érni, amit csak szeretnénk. Csupán az a kérdés, hajlandók vagyunk-e megfizetni az árát. Bogár Lászlónak van egy mondása, miszerint: „tudás, bátorság, becsület és kitartás nélkül nincs méltó emberi élet”. Nos, ezt én nagyon igaznak gondolom. Ezek mind megszerezhetők Gyulán, sőt, úgy vélem, sok szempontból a város rengeteg más emberi értéket is adott, és ad ma is.

Hozzávetőleg 11 éve hajszál híján felvételt nyertem a világ legjobb, nehézszénhidrogénekkel foglalkozó amerikai kutatóintézetébe. Természetesen hátszél nélkül. A sors fintora, hogy azért nem lett belőle semmi, mert nem tudták a vízumomat elég gyorsan átkonvertálni. De nincsenek véletlenek, remek kis lecke volt. Ha odakerülök, vélhetőleg sosem jövök haza... Ez így volt jól, minden úgy történt, ahogyan kellett.

Tehát: ha én meg tudtam csinálni, akkor bárki másnak is menni fog!

– Eszébe jutott valaha is, hogy hazaköltözzön?

– Persze, elég sokszor. Gyula a szívem csücske! Ez a fajta ragaszkodás családi örökség is. Klasszikussá vált történetünk, amit az édesapám is rendszeresen emleget, hogy hajdanán, az egyik családi nyaralás alkalmával Brüsszelből megállás nélkül kellett hazavezetnie, nehogy a testvéremmel lekéssünk a Végvári Estékről! 

– Bemutatkozásainak egyikében arra biztat mindenkit, legyen kétkedő és kritikus. Mit ért ez alatt?

– Azt, hogy a mai embernek nagyon nehéz kiszűrnie a ránk települt információhalmazból azt, mi és ki tekinthető hitelesnek. A cégek jelentős része erősen ferdít (és most nagyon finoman fogalmaztam), hisz az ő szemükben a kommunikáció fontosabb a valóságnál.

Hatalmas a szerepe a marketingnek, a tényleges tartalom értéke pedig olyan, mintha eltűnt volna. Manapság már ahhoz is ismeretek kellenek, nem is kevés, hogy kiszűrjük, valójában csak át akarnak verni.

Mondok egy tipikus példát. A B12 vitamin a kobalamin. Az esetek 99 százalékában cianokobalamin formájában van benne az étrend-kiegészítőkben. Hasznosulása során azonban kapunk még egy cianocsoportot is, amit azonnal semlegesítenie kell a szervezetünknek egy antioxidánssal. Márpedig ez nagyon nincsen rendben! Létezik azonban a metilkobalamin, ami kiválóan hasznosul, és a szervezetet sem terheli. Tehát ez az igazán jó megoldást! Csakhogy tízszer többe kerül, mint a cianokobalamin... És itt van a kutya elásva. Mert sok cég számára sajnos csak a profit számít!

Azt szoktam javasolni, ha cianokobalamint látnak a címkén, akkor ne csak a terméket, hanem a gyártót is kerüljék el.

– Mi tölti ki a petrolkémia doktorának szabadidejét, mi az, ami kikapcsolja?

– Ilyen téren elég rosszul állok, mert jó ideje a munka tölti ki a napjaimat. Ha mégis akad szabadidőm, olvasok, de nem a hormonrendszerről! Négy térdműtét után az amatőr labdarúgástól ugyan visszavonultam, de a mozgás és a túrázás továbbra is jöhet minden mennyiségben.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)