Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csaknem 400 millió forintból fejlesztik a Gyulai Szakképzési Centrumot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2018. március 27. 13:45
Csaknem 400 millió forintból fejlesztik a Gyulai Szakképzési Centrumot
Projektindító rendezvényt tartottak az intézmény Wenckheim konferenciatermében

Versenyképes iskola, versenyképes vidék címmel projektindító rendezvényre hívták a megyei szakképzési intézmények vezetőit március 27-én. A Gyulai Szakképzési Centrum Wenckheim konferenciatermében megtartott eseményen egy korábban elnyert pályázat általános, valamint szakmai ismertetésén vehettek részt az érdeklődők.

Projektindító rendezvényt tartottak a Gyulai Szakképzési Centrumban

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Az esemény Kovács Zsuzsanna, az intézmény főigazgatójának köszöntőjével indult, aki kiemelte, hogy 2015-ben a Gyulai Szakképzési Centrum elindult egy úton egy kitűzött cél felé.
 
– Ez a cél nem más, mint a gazdasági és társadalmi folyamatokhoz alkalmazkodó, versenyképes munkaerő kialakításának támogatása. Emellett a szakképzés népszerűsítése, megerősítése és presztízsének visszaállítása a megye munkaerőpiacának kielégítése céljából – fogalmazta meg céljaikat az intézmény vezetője.
 
A folytatásban Bruckner László, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője osztotta meg gondolatait az aktuális munkaerőpiaci helyzettel a kapcsolatban. Előadásából kiderült: a magyarországi foglalkoztatási arány meghaladja az európai uniós átlagot, ugyanakkor más országokban a munkaerő termelékenysége egyelőre magasabb értékeket mutat.
 
– Amilyen mértékben nőtt a foglalkoztatottság, úgy csökkent a munkanélküliség is, noha ezzel kapcsolatban területi kiegyenlítetlenségeket mutatnak az aktuális adatok. Az egy főre jutó GDP aránya a nyugati megyékben magasabb, ahogy a foglalkoztatottság is. Békés megyében viszonylag alacsony a GDP aránya, ami jellemzően arra mutat, hogy a megyében nincs elég nagy beruházás – részletezte a szakember.
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

 
A program folytatásában Mohai Tibor projektmenedzser ismertette a pályázat részleteit. Előadásában kiemelte: a Gyulai Szakképzési Centrum korábban elnyert egy közel 400 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatást, amelyet a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztésére fordítanak majd.
 
– Főképp humán jellegű és infrastrukturális eszközfejlesztést foglal magába a projekt – árulta el lapunknak az előadó és hozzátette, hogy fő céljuk a végzettség nélküli iskolaelhagyások számának csökkentése.
 
Bemutatójában azt is részletezte, hogy a pályázatnak köszönhetően a gyakorlatban tanórán kívüli foglalkozások lesznek, korrepetálásokat, tanulócsoportokat szerveznek, de kiemelt energiát tudnak majd fordítani a tehetséggondozásra és a versenyek felkészítésére is. Kiderült, hogy mindezek mellett számos pedagógus-továbbképzést is szerveznek, és a pályázat informatikai eszközfejlesztésre is lehetőséget ad.
 
– A sarkadi tagintézményünkben már működik a "Lego robot" oktatás, ami egy robotikai oktatás és a  programozáshoz kapcsolódóan tud segítséget nyújtani. A pályázatnak köszönhetően ezt is tovább tudjuk fejleszteni újabb eszközökkel. A legfontosabb, hogy a szakképzésben résztvevők megtalálják azt a szakmát, amivel a későbbiekben boldogulni tudnak – részletezte Mohai Tibor.
 
A pályázat tartalmának bemutatása után egy előadással folytatódott a nap: a szakképzés aktuális kérdéseit és válaszait ismertette Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője.
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)