Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Almásy család hétköznapjairól tartottak előadást a gyulai kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2018. március 19. 11:35
Az Almásy család hétköznapjairól tartottak előadást a gyulai kastélyban
Szilágyi Sándor történész számos titkot is megosztott az érdeklődőkkel

Szilágyi Sándor 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett 

Az Almásyak – egy régi család a modern világban címmel tartott előadást Szilágyi Sándor történész március 18-án a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. A történész arról mesélt a vendégeknek, hogyan éltek az Almásy család tagjai a kastély falai között.

 – Nem túlzás azt állítani, hogy ez a család még az akkori nemesek között is egy kifejezetten humánus, barátságos társaság volt, amire főképp azoknak az elbeszéléseiből derült fény, akik még ismerhették őket – mondta el lapunknak Szilágyi Sándor

Kiemelte, hogy információit több forrásból gyűjtötte össze: az internetes cikkeken túl könyvek és levéltári dokumentumok is segítették előadása összeállításában.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A történész hozzátette, hogy Gyulán több olyan idős emberrel is találkozott, akik még ismerték a család egyes tagjait, és szórakoztató történeteket árultak el róluk. Főképp olyan apróságokról meséltek, hogy hogyan csentek csokoládét az Almásy gyerekekkel közösen a kamrából, és arról, hogy a felnőttek milyen kedvesen és támogatóan bántak személyzetükkel.

 – Az egykori kertész leszármazottjával is többször tudtam beszélni. Édesanyjuk itt volt nevelőnő, és nagyon jó kapcsolatot ápolt a családdal. Ő is sokat tudott nekem mesélni a mindennapokról, és arról, hogy az Almásyak milyen emberek voltak. Minden elbeszélésből az derült ki, hogy előkelő származásuk ellenére nagyon barátságosak voltak. Volt olyan családtag, akinek a legjobb barátja a komornája volt – részletezte az előadó.

 A kastély második születésnapja alkalmából megtartott eseményen minden gyulai és városba látogató díjmentesen vehetett részt. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

 
 
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)