Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közös színházi előadást tervez Arad és Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. február 21. 13:30
Közös színházi előadást tervez Arad és Gyula
A két település együttműködési megállapodást kötött

Közös előadásra készül Arad és Gyula színháza – tudtuk meg február 21-én a városházán, ahol erről és a két város testvárosi programjáról számolt be sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester, Bognár Levente, Arad város alpolgármestere, Bogdan Costea, az aradi nagyszínház igazgatója, Sólya Emília, az aradi polgármesteri hivatal külkapcsolati munkatársa, valamint Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója. Gyula város részéről Becsyné Szabó Márta címzetes főjegyző, Kónya István alpolgármester és dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház direktora is jelen volt az együttműködési megállapodás aláírásánál.

sólya emíliabogdan costeabognár leventegörgényi ernőkónya istván és becsyné szabó márta

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A testvérvárosi kapcsolatunk szokásrendjének megfelelően, az idei évi együttműködési programunkról aláírjuk a megállapodást – kezdte Görgényi Ernő, miután köszöntötte az aradi delegációt és a jelenlévőket.

A színházak között is hangsúlyos lesz az idei évben az együttműködés – fogalmazott a polgármester, aki ismertette az együttműködési program részleteit. Március 7-én egy önkormányzatok közötti labdarúgó-mérkőzést szerveznek Gyulán, május 3-án pedig egy gyulai képzőművészeti kiállítás lesz az Arad megyei múzeumban. Május 11. és 13. között egy testvérvárosi találkozót rendeznek a fürdővárosban, amelynek keretén belül a Hálózat a társadalmi vállalkozások sikerességéért program projektzáró konferenciáját is megtartják.

Május 23-án a labdarúgó-mérkőzés visszavágóját tartják Aradon, két nappal később Gyulán rendeznek horgászversenyt, amelyet június 8-án Aradon is megtartanak. Július 14-én és 15-én a Gyulai Várszínház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciója lesz láthat a gyulai várban. Augusztus 17. és 26. között gyulai delegáció utazik ki az Aradi Napokra. Október 6-án közösen emlékezik meg a két város a vértanúkról, november 7-én Kézfogások-rendezvény lesz Gyulán, december 7-én pedig Aradon.

Görgényi Ernő hozzátette, hogy szerveznek egy aradi és gyulai építésztalálkozót az Együttműködés az örökségvédelem területén program keretében, folytatódik a testvériskolák együttműködése, valamint zajlik a kapcsolatépítés a felsőoktatási intézmények, óvodák és egészségügyi ellátó szervek között. A testvérvárosok közös projektekben is gondolkoznak, valamint további cél Arad ipari övezetének megismerése és a gazdasági megegyezések.

 

dr. elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 – Úgy ismerjük meg egymást jobban, ha betekintész kapunk egymást kulturális életébe – vette át a szót Bognár Levente. Kiemelte, hogy azok a programok, amelyeket a Görgényi Ernő felsorolt, egy előkészítés hozadékai, hiszen a célkitűzések egy része már tavaly megfogalmazódott a felek között a Kézfogások rendezvényeken, ekkor merült fel a színházak közös munkájának ötlete is.

A színházak közös munkájáról dr. Elek Tibor beszélt először: a Gyulai Várszínház direktora kiemelte, hogy hatalmas öröm számukra, hogy egy közös produkcióval öregbíthetik tovább a két város kapcsolatának hírnevét. Mint mondta, a várszínház és az Aradi Kamaraszínház között hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolat, de amit idén létrehoznak, az teljesen új.

Megtudtuk, hogy a közös produkció Tom Stoppard Rosencrantz és Guildestern halott című darabja lesz, amelyet a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál záró bemutatójaként tekinthet meg a közönség július 14-én és 15-én, de a későbbiekben Aradon is játszani fogják.

 

tapasztó ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bogdan Costea gondolatait Sólya Emília tolmácsolta a jelenlévőknek: mint mondta, ez egy nagy jelentőségű projekt, amelyet csak emel, hogy egy ilyen rangos fesztiválon mutathatják be a közös produkciót. Megtudtuk, hogy az aradi színház három színésze is közreműködik a darabban, a projekt előkészítéséhez pedig minden segítséget megadnak. Az igazgató hozzátette, hogy az év végéig szeretnének egy román nyelvű előadást is bemutatni Gyulán, a fürdővárosi román közösség számára.

Utolsóként Tapasztó Ernő szólalt fel, aki a darab rendezői feladatait fogja ellátni. Viccesen megjegyezte, hogy a „gond” mindig azzal van, hogy a darabot meg kell csinálni, de örül, hogy az önkormányzatok támogatják a kezdeményezést, amely dr. Elek Tibor fejéből pattant ki.

A sajtótájékoztató zárásaként a városok és színházak képviselői is aláírták az együttműködési megállapodásokat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)