Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Titkos műhelymunkáikkal töltötték meg a kiállítóteret a József Dezső egyesület tagjai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. február 16. 09:00
Titkos műhelymunkáikkal töltötték meg a kiállítóteret a József Dezső egyesület tagjai
ARTSunk főcímmel varázsolja be a látogatókat a gyulai művházba közel félszáz művészi kép

Lovas-Tóth Kata orgánuma mindig elvarázsolja a publikumot. Most is ez történt. Ezt a hangulatváltást fokozták az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájába kiállított alkotások. A keretet Tóth Árpád Ó, kék és zöldje, valamint Vajda János A Balaton partján című verse adta. Mindkettőtől máris tavasz lett február 15-én, a tárlatnyitón.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az ARTSunk – Titkolt életvarázslatok fényben című díjtalanul megtekinthető kiállítást Horváth-Gazsó Adrienn nyitotta meg. Az újkígyósi művésztanya vezetője azt mondta, a József Dezső Amatőr Képzőművészeti Egyesület képviseletében olyan alkotók mutatkoznak most be, akiket nem feltétlenül a művészeti tevékenységükről ismerünk, és akik munkáikkal együtt lelki színeiket is elénk tárják.

A kiállítók jelképes felsorakoztatása után Horváth-Gazsó Adrienn felidézte a kezdeteket, és kiemelte, Ócsai László toborzásának köszönhetően az egyesület 10 éve működik, ma már két csoportban. Elnökük Gyula város alpolgármestere, Alt Norbert, akit külön is üdvözölt az egybegyűltek körében.

A művésztanár szólt arról, hogy a csoportnak számos lehetősége nyílt arra, hogy a szakköri foglalkozásokon kívül táborokban, művésztelepeken mélyítse el technikai tudását, gazdagítsa élményeit, megismerjen és megtapasztaljon új anyagokat, elsajátítson különböző látásmódokat. Jártak már együtt Balatonlellén, Szilvásváradon és a Badacsonyban. Márciusban Komáromba mennek el, majd Kovásznára, kiállítóként.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Horváth-Gazsó Adrienn arra a kérdésre is választ keresett, mikor beszélhetünk amatőr művészről, vagy amatőr művészetről, mit jelent a két fogalom. Aztán így fogalmazott: a művészet nem más, mint a valóság visszatükröződése az alkotó látásmódjában, egy önkifejező eszköz, amely katartikus élményt nyújt mind a művésznek, mind a befogadónak.

Az ARTSunk kiállítói a hétköznapok valóságát jelenítették meg önnön eszközeikkel, mutatott rá a művésztanár. Erre utal a főcím is: ez a mi művészetünk, ezek vagyunk mi, ez a mi arcunk, amely elfogadott benneteket. Ilyen értelemben az amatőr művészet már egy magasabb szintű esztétikai élményben részesíti a nézőt, mondta.

Az újkígyósi művésztanya vezetője az alcímet is megmagyarázta: a titkolt életvarázslatok fényben a festészetnek arra az erejére utal, amelyet a művészek munka közben élnek át, és amit a kiállítótérben fényben, közönség előtt mutatnak be, ezzel jelezve, a világ tekintetétől eddig elzárt, eltitkolt műhelymunkáik kaptak ezúttal nyilvánosságot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A tárlat a csoport művészeti életének egyfajta összegzése. A vizuális kirándulás során a tárlatlátogató személyes kötődésű életképeket, portrékat nézhet meg, klasszikus tájképi ábrázolásokat és csendéleteket láthat, az épített környezet felsejlő részleteit. Mindezt változatos feldolgozásban, olajban, akrilban, akvarellben, pasztellban, ceruzában, tusban. A gyűjteménybe ügyesen beépített kollázsok és vegyes technikák pedig arról tanúskodnak, hogy a József Dezső egyesület tagjai szívesen kísérleteznek az új módszerekkel.

Visszautalva Tóth Árpád megnyitó versére, Horváth-Gazsó Adrienn a műkedvelők további munkájához sok-sok kéket, zöldet és aranyragyogást kívánt, majd meghívta a csoportot saját alapítású művésztanyájára egy alkotói nappal összekötött tapasztalatcserére.

A kiállítás március 8-ig tekinthető meg a gyulai művelődési központ földszinti galériájában.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)