Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felkerült a szalag az Erkel Ferenc gimnázium végzőseire

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. február 04. 18:30
Felkerült a szalag az Erkel Ferenc gimnázium végzőseire
Az ünnepségen dr. Kereskényi Miklós tanár urat is elbúcsúztatták

Az Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola végzőseinek ballagási ruháira is felkerültek a hétvégén a középiskolai évek végét jelző szalagok. Február 3-án, szombaton este a gyulai művelődési központ színháztermében az intézmény korábbi igazgatóját, dr. Kereskényi Miklós történész tanárt is elbúcsúztatta a gyulai munkaközösség.

kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A végzősök szalagavató ünnepségét az iskola zenekarának összeállítása nyitotta meg a színültig telt színházteremben, ahol szólistaként Matkovics Izabella (11. A.), Kis Borbála (10. D.) és Szatmári Alexandra (11. D.) lépett közönség elé. Vendégként Puskás Sándor művésztanár kürtön, Perlaki Attila pedig zongorán működött közre a produkcióban.

Kónya István, Gyula város alpolgármestere személyes gondolatait adta át útravalóul a diákoknak. Azt mondta nekik, hogy felnőttek, így emberségből, tisztességből, becsületből és kitartásból most már nekik kell példát mutatniuk az utánuk jövőknek. Ezért felhívta a figyelmüket arra, ne dőljenek be a megtévesztő külsőségeknek, a média gyakran lila ködbe burkolt pompájának és csillogásának, amellyel a fogyasztói társadalom feltétlen és hűséges tagjaivá próbálja tenni őket. Olyan embereket állít ugyanis elébünk példának, akik néhány év alatt a rivaldafényből eltűnnek a semmibe. Mivel a valóság sokszor nem az, aminek látszik, igyekezzetek különbséget tenni az értékes és az értéktelen, a szorgalmas munkával megszerzett javak és a tékozlás között.

– Életcélotok ne a Carpe diem!, ne az Élj a mának! legyen, hanem a szorgalom, a tudatosság és a hosszú távú tervezés. Ha majd életetek során úgy érzitek, mélyponton vagytok, mindig legyen bennetek annyi hit, akarat és kitartás, hogy talpra álljatok és nekirugaszkodjatok céljaitok, álmaitok eléréséhez – hangsúlyozta Kónya István, majd Babits Mihály 1911-ben írt gondolataival, miszerint csak az hallja mások énekét szépnek, akinek saját lelkében is szép az élet, sok sikert kívánt a fiataloknak.

 

szűcs levente

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szűcs Levente gimnáziumi igazgató hasonlattal élve fejtette ki, hogy az iskolából kilépve egy olyan alagútba érnek a végzős ifjak, amelyben az előrejutáshoz lámpaként fogják tudni használni azt a tudást, amellyel felvértezték magukat. Lesznek, akik reflektor méretű lámpákat használhatnak majd a továbbjutáshoz, másoknak viszont csupán egy pislákoló gyertya lesz a kezükben a hosszú úton.

Az intézményigazgató köszöntő szavaiban aláhúzta, nagy örömére szolgál, hogy ez az évfolyam is bővelkedik olyan tehetséges tanulókban, akik követendő példaként szolgálhatnak az elkövetkező generációk számára. Külön megdicsérte Gyarmat Krisztina (12. A.), Jimoh Dániel (12. B.), Purecse Patrícia (12. C.) és Mazán Nikolett (12. D.) teljesítményét.

Szentgyörgyi Albertet idézve a tizenkettedikeseknek Szűcs Levente azt kívánta, hogy tanuljanak meg tanulni, ismerjék meg a jól végzett munka örömét, ízleljék meg az alkotás izgalmát, és találják meg mielőbb azt a munkát, amit szeretni fognak.

Diákigazgatóként Szathmáry Nándor és Szénási Krisztián szólalt fel a rendezvényen. Tréfás beszédeikben azt bizonygatták, mennyire igaz, hogy a gyermekvállalás a legrosszabb befektetés a világon, és bevallották, makacs kis csapat voltak, elképzeléseik ritkán párosultak a tanárok akaratával. A legények ezért mindnyájuk nevében bocsánatot is kértek, majd mind a négy végzős osztályt arra kérték, hatalmas tapssal köszönjék meg szüleiknek és pedagógusaiknak türelmüket, támogatásukat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szalagok feltűzése után szomorú pillanatok következtek, hisz a munkaközösség elbúcsúzott az idén nyugdíjba vonuló dr. Kereskényi Miklós korábbi iskolaigazgatótól. A pedagógus a maga során megköszönte, hogy 1980-ban a város befogadta, hogy az iskola kitárta előtte ajtaját, és megköszönte azt is, hogy a diákok 36 éven át engedték, hogy taníthassa őket.

– Megnyugodva, fejet hajtva zárom be magam után az ajtót – fogalmazott Gyula város szeretett és tisztelt tanárembere.

A szülők nevében Szabóné Nagy Zsuzsanna búcsúztatta el a tanulókat, majd átadta a színpadot Czeglédi Katalin énekművésznek, aki dallal kedveskedett a jelenlévőknek.

A végzős osztályok hagyományos bemutatkozását követően az ünnepség a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban keringővel, muzsikaszóval és vacsorával folytatódott.

 

az ünnepségen elbúcsúztatták dr. kereskényi miklóst

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)