Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kohán-grafikákat kapott ajándékba az Erkel Ferenc Múzeum

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2018. január 24. 11:30
Kohán-grafikákat kapott ajándékba az Erkel Ferenc Múzeum
A felajánló szülei szoros barátságban voltak a festőművésszel

Cseresznyés János és a Beethoven című kép

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László

Három Kohán György-grafikát ajándékozott a gyulai Erkel Ferenc Múzeumnak Major György, akinek szüleit szoros barátság fűzte a festőművészhez – írta a Gyulakult.hu.

A portál beszámol róla, hogy a Domonkos-rendi szerzetes tavaly ősszel kereste meg az intézményt azzal, hogy felajánlaná az alkotásokat a több mint háromezer darabos gyűjteménnyel rendelkező múzeumnak.

Az ajándékozót Cseresznyés János történész, az intézmény munkatársa kereste fel Debrecenben. A találkozón érdekes információkra is fény derült – olvasható a honlapon.

Mint kiderült, Kohán György többször is járt a Major család hódmezővásárhelyi lakásában, ahol egy alkalommal lerajzolta Major György édesanyját. Az 1950-es évek végén készült, Fekvő nő című grafika egyike azoknak az alkotásoknak, amelyek a múzeumhoz kerültek.

A szerzetes azt is elmesélte: 13 éves korában gyakran játszotta Beethoven muzsikáit családjának és a náluk vendégeskedő Kohán Györgynek. Ez adta az ihletet a festőnek, aki biztatásképpen rajzolta meg, és adta ajándékba a Beethoven című portrét a fiúnak 1958-ban. A kép jobb alsó sarkában a következő felirat olvasható: „Major Gyurinak szeretettel rajzolta öreg druszája, Kohán György. Hmvhely 1958. IV. 24.”

A Fekvő nő című tanulmányrajz és a Beethoven című alkotás mellett A zene című kép is a gyulai múzeumhoz került.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője lapunk megkeresésére elmondta, a grafikák leltárba kerültek, arról azonban még nem született döntés, hogy hol lesz a végleges helyük. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)