Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kovács Istvánt köszöntötték a 90. születésnapja alkalmából

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. MAGAZIN • 2017. december 19. 15:35
Kovács Istvánt köszöntötték a 90. születésnapja alkalmából
Pista bácsi életét végigkísérte a sport

Kovács Istvánt köszöntötte a gyulai városvezetés december 19-én, aki november 15-én ünnepelte 90. születésnapját. Pista bácsi egész életét végigkísérte a sport: testnevelő tanárként számos tehetséget nevelt ki, de maga is szép eredményeket ért el sportolói pályafutása alatt.

pista bácsit kónya istván és becsyné szabó márta köszöntötte

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Pista bácsi 1927. november 15-én egy Szentes környéki kis tanyában látta meg a napvilágot. Nagyszülei földműveléssel foglakoztak, édesapja tanyai mezőőr-kézbesítő volt, édesapja háztartásbeli. Öten voltak testvérek, valamennyien a Kistőkei Elemi Iskolában tanulták meg az alapismereteket.

Gimnáziumi évei alatt ismerkedett meg a szertornával és a labdarúgással, majd 1947-ben felvételizett a Testnevelési Főiskolára, ahol elkezdett atletizálni, és kétszer nyert hármasugrásban országos főiskolai bajnokságot.

Testnevelő tanárként rövid ideig Túrkevén tanított, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumba került, ahol 36 évet dolgozott le hiányzásmentesen. Ezek után is tovább sportolt, néha tanítványaival egy csapatban. Tornában, kosárlabdában és főleg atlétikában értek el megyei és országos sikereket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

1965-ben megnősült, felesége földrajz–történelem szakos tanár volt. Két gyermekük született. Pisti fiuk tehetséges hármasugróként többszörös utánpótlás országos bajnok és válogatott volt. Testnevelési Főiskolát végzett, és jelenleg az USA-ban él családjával. A lánya, Mónika, aki szintén főiskolát végzett, szociális, gyermekvédelmi területen dolgozik, családjával Gyulán él. Egy fiú és két lány unokája van.

Pista bácsi elismerései közül legértékesebb a Gróf Eszterházi Miksa-díj, a Matolay Elek-életműdíj és a Gyula Város Kiváló Polgára kitüntető cím.

Szabadidejében sportirodalommal, kutatással, a helyi és megyei sajtó tudósításával is foglalkozik. Társadalmi munkában diáksportkört vezetett, tagja volt a GYSE elnökségének, valamint két alapítvány kuratóriumának.

Az ünnepeltet Kónya István alpolgármester és Becsyné Szabó Márta címzetes főjegyző köszöntötte egy csokor virággal, egy tortával és egy emléklappal, amelyet a miniszterelnök is aláírt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)