Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lakossági fórumot tartott Görgényi Ernő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2017. november 29. 15:30
Lakossági fórumot tartott Görgényi Ernő
A polgármester a városi és körzeti fejlesztésekről számolt be

Szokásos, éves lakossági fórumát tartotta meg Görgényi Ernő polgármester, az 1. választókerület képviselője november 28-án a Temesvári úti idősek klubjában. A városvezető az elmúlt egy-másfél év városi fejlesztéseiről és felújításairól, valamint a körzetében elvégzett munkáról számolt be a megjelenteknek, amelyben segítségére volt Daróczi László, a Gyulai Közüzemi NKft. ügyvezetője és Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője is.

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

– A lakossági fórumon azt szeretném bemutatni, hogy az elmúlt egy-másfél évben mik történtek a városban és a választókörzetben az önök javaslatai és kérései, illetve az önkormányzat programja alapján – kezdte Görgényi Ernő. A polgármester kiemelte, hogy szeretné meghallgatni, milyen javaslatai és észrevételei vannak az egybegyűlteknek a polgármesteri hivatal munkájával, valamint a körzet ügyeivel kapcsolatban.

– A beszámoló alapvetően a várossal és az önkormányzattal, a fejlesztésekkel kapcsolatos, amelyeknek mindig egy keretet ad a város pénzügyi, gazdasági helyzete. Az elmúlt években – és jelenleg is – kiegyensúlyozott és stabil volt a pénzügyi helyzet, ami abból ered, hogy csak annyit költünk, amennyi bevételünk van. Sok tervünk és sok elvégzendő feladat, probléma és jogos igény van, de csak lépésről lépésre lehet haladni. Igyekszünk előrehaladni minden évben.

A polgármester kifejtette, hogy minden évben igyekeznek minél több pályázati támogatást elnyerni annak érdekében, hogy megsokszorozhassák a fejlesztésekre szánt összegeket. Mint mondta, ezek a pályázatok általában 50 és 100% közötti támogatottságúak, így ideális esetben a városnak nem kell hozzáadni semmit, hanem teljes mértékben az állam adja a pénzt.

Görgényi Ernő az oktatási és nevelési intézmények felújításával, valamint bővítésével kezdte a beszámolóját, amelyek a fiatalok, pedagógusok és a letelepedni kívánó családok miatt is rendkívül fontosak. Tavaly a Bajcsy-Zsilinszky úti óvodát 42 millió forintból sikerült felújítani, ezt 30 millió forinttal támogatta az állam. A törökzugi bölcsődére 250 millió forint pályázati pénzt nyert az állam, amely fedezi egy új csoportszoba kialakítását is, itt a napokban történt meg a munkaterület átadása.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

A Magvető Református Általános Iskola és Óvoda 100 millió forintból újul meg, amely alapvetően energetika korszerűsítést jelent, a felújítás pedig a Boldog Apor Vilmos Óvoda esetében is időszerű – itt 166 millió forintot nyertek.

Az Erkel Ferenc gimnáziumban több előrelépés is történt: 300 millió forintból alakítottak ki egy biológiai labort, a főépület tetejére napelemeket szereltek, valamint felújításra került a gimnázium kollégiuma, amely nagyon rossz állapotban volt. Az épület teljes külső felújításon esett át – a belső még jelenleg is tart –, valamint energetikailag is korszerűsítették. A polgármester azt mondta, hogy egy kollégium állapota kiemelten fontos, hiszen a gyulai diákokon kívül a környező településekről is érkeznek ide tanulók. Ezzel egy időben a „Madaras” kollégiumot is felújították.

A „Lila” iskolában több beruházás is megvalósult az elmúlt időben, legutóbb a tornatermet sikerült megszépíteni 61 millió forintból, amelyhez a Magyar Kézilabda Szövetség is hozzájárult.

Új lendületet kapott a felsőoktatás is: februártól a Gál Ferenc Főiskola vette át a gyulai képzések működtetését, valamint itt is tervezik az épület felújítását. Az egészségügy és a szociális ellátás fejlesztése is rendszeres napirendi pont, így a közelmúltban elkezdődhetett a Zöldkereszt gyermekorvosi rendelőjének rekonstrukciója, amely 60 millió forint pályázati pénzből és 15 millió önerőből valósul meg. A Napsugár Idősek Otthonát korszerűsítették, a Szivárvány Napközi Otthon munkálataira pedig – ahol értelmi sérült felnőttekkel foglalkoznak – 125 millió forintot nyert a város.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

A közlekedés és az utak javítását egy örök küzdelemként írta le Görgényi Ernő, hiszen ezek rengeteg pénzbe kerülnek, így itt különösen fontosak a nyertes pályázatok. A közelmúltban a Kálvin utca és a Dob utca is megújult, valamint a napokban készült el a Laktanya utca aszfaltozása, ahol negyvenhárom parkolóhelyet is kialakított önköltségen az önkormányzat. Megszületett a döntés a Gyulát és Városerdőt összekötő kerékpárút elkészítéséről, amely 460 millió forintból valósulhat meg, de ebbe a projektbe beletartozik a gyulavári hídtól a Paradicsomi ABC-ig tartó kerékpáros szakasz felújítása is. A Gyulavári és Dénesmajor közötti út is rettenetes állapotban van, egy része ennek is megújul hamarosan.

A város 400 millió forintot nyert a belvíz és csapadékelvezetés rekonstrukciójára, amely több projektet is érinteni fog, valamint 161 millió forintot a Gyulai Közüzemi NKft. székházának felújítására, amely esztétikailag és energetikailag is megújulhat a közeljövőben.

Idén 5 millió forintot nyert az önkormányzat a térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére, így további négy kamerát helyeztek ki a városba vezető utaknál, ami az utazóbűnözés miatt fontos. Gyulának fontosak a testvérvárosi kapcsolatok is, ezért ezek fenntartására is rendszeresen pályázik a fürdőváros,. Idén sikerült pénzt nyerni a munkanélküliek átképzésére is, amivel a foglalkoztatást lehet fejleszteni.

Meggyőző számokat mutat a turizmus fejlődése is: évről évre egyre többen érkeznek Gyulára, valamint szép eredményeket is elértünk különböző versenyeken, így többek között ICOMOS-díjjal ismerték el az Almásy-kastélyt, a Virágos Magyarországért versenyen az Év Települése lettünk, a várfürdő pedig bronzérmes lett az Év Fürdője Versenyen.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

A város fejlesztései után Görgényi Ernő áttért a körzetének ügyeire is, így kiderült, hogy a vár játszóterét 19 millió forintból újították fel, amely magába foglalta a közvilágítás kiépítését is. Ahogy arról már beszámolt, sikerült leaszfaltozni a Laktanya utcát, a Deák Ferenc téren pedig egy új betonjárda készült el, ahogy a Temesvári út Kassai és Pozsonyi utca közötti része is új járdát kapott. A polgármester kiemelte, hogy a faültetés is mindig fontos téma, erre idén több mint 500 ezer forintot költöttek a körzetben.

A beszámolók után a lakosok kérdései következtek, amelyek a körzetet és várost is érintették. Szóba került többek között a galbácskerti óvoda előtti és a Mátyás király utcai járda minősége, valamint felvetették a Kiss János altábornagy utca állapotát, amely keskeny, ehhez képest száguldoznak rajta az autósok, mert nincs korlátozás. Egyesek nehezményezték, hogy a Csigakertben dolgozó közmunkások nem végzik megfelelően a munkájukat, erre a városvezető azt mondta, hogy ismerős számukra a probléma, de sajnos nem lehet minden brigád mellé felügyelőt állítani.

Felvetődött az uszoda kérdése is: Görgényi Ernő kiemelte, hogy a versenyuszodát – vagy ahogy mindenki ismeri az 50-es medencét – nem lehet felújítani, mert annyira rossz állapotban van, de már tervben van egy új építése, amely a mostani téli főbejárat helyén lenne. Ez többek között azért is fontos, mert a téli időszakban azok, aki úszás után szeretnének a termálvizes medencékben is megmártózni, annak át kell sétálniuk a strand területén, az új uszoda pedig kapcsolódna az AuqaPalotához és a wellnessrészleghez.

Felvetődött a Szentháromság utca és a temető témája is, amelyhez azt fűzte hozzá a polgármester, hogy az utat ki szeretnék szélesíteni, hiszen a csapadékelvezetés csak így oldható meg, valamint a parkoló felújítását is tervezik. A lakossági fórum végén felmerült még több rekonstrukcióra szoruló utca is, valamint a kerékpárutak és a szemétdíj kérdése is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)