Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is átadták a „Lila” iskola felújított tornatermét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. november 22. 15:30
Hivatalosan is átadták a „Lila” iskola felújított tornatermét
Az idei beruházás egy átfogóbb korszerűsítésnek a része

A gyulai „Lila” sportiskola korszerűsített tornatermének november 22-i ünnepélyes átadóján elhangzott: a városi iskola-felújítási program keretében a helyi önkormányzat és a tankerület elindulhat egy olyan úton, amelyen az Implom József iskola 5-ös számú tagintézménye lépésről lépésre haladva szépen megújulhat az elkövetkező években.

 

görgényi ernő szerint az iskolafelújítás mindig jelentős esemény

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Mindent megtettek, hogy meglegyen a „Lila”

Az ünnepséget Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere nyitotta meg a helyi önkormányzati és tanügyi szféra jeles képviselőinek, a megyei sportélet delegáltjainak és a „Lila” iskola pedagógusainak, tanulóinak, a diákok szüleinek jelenlétében.

Az elöljáró köszöntőjében kifejtette: az iskolaépítés, iskolafelújítás mindig jelentős esemény a városok életében. Kiemelt fontossága volt az 1970-es évek legvégén is, amikor az 5-ös számú gyulai tagintézmény elkészült.

Egy 1979. augusztus 14-én megjelent újságcikkből idézve a polgármester érdekességként felidézte, az iskolát eredetileg kisebbre, fele akkorára tervezték, mint amekkora lett. Az alapötletet menet közben gondolták át, majd az igényekhez igazodva a tornaterem alapterületét is megnövelték. Gyula város akkori lakossága saját pénzéből támogatta a vállalkozást. Meghirdettek ugyanis egy mozgalmat, amelynek alapján felajánlásokat lehetett tenni. Ennek következtében több mint 5 millió forint gyűlt össze. A tétel nagyságát igazolja, hogy a teljes beruházás 40 millió forintba került.

Görgényi Ernő ugyanebből a hírlapi tudósításból azt is kiemelte, hogy az épület színe picit bekavart a gördülékeny megvalósításba. Ugyanis azt a tündöklő árnyalatot, amit a tervező a homlokzatra megálmodott, a szocializmusban nem lehetett beszerezni. Végül az iskola kedvéért, külön megrendelésre legyártották a rebellis egyedi festéket, aminek következtében 1979. szeptember 24-én 286 alsós nebuló birtokba vehette a „Lila” iskolát.

Azóta sok-sok év eltelt, és kellemetlen látni, hogy az épület nem esett át átfogó felújításon, jegyezte meg a polgármester. Igyekeztek ezért minden lehetőséget felkutatni, és a kellő, szükséges forrást megtalálni.

 

Szépen meg fog újulni az „ötös”

– Úgy tűnik, hogy a városi iskola-felújítási program keretében el tudunk indulni egy olyan úton, amelyen lépésről lépésre haladva az 5-ös iskola szépen meg fog újulni az elkövetkező években. Ennek előzményeként az elmúlt esztendőkben új műfüves pálya létesült, modern burkolatot kapott a folyosó, a szülőknek köszönhetően is, hisz kétkezű munkájukkal vettek részt a korszerűsítésben – mutatott rá Görgényi Ernő.

Az elöljáró aláhúzta, a mostani nagy lépés a Magyar Kézilabda Szövetség segítségével történhetett meg. A szövetség ugyanis pályázatot írt ki, amelyen a gyulai önkormányzat is nyert. A 61 millió 607 ezer forintos beruházáshoz csaknem 19 millió forintos önrészt biztosított a testület.

Bár az oktatási intézmények állami fenntartásúak, az épületeknek a helyi önkormányzat a tulajdonosa, tisztázta a polgármester. Az intézményben gyulai gyermekek tanulnak és gyulai tanárok tanítanak, ezért közösségi érdek, hogy az önkormányzat támogassa a felújítást.

Az 1980-as években ez volt a város legnagyobb, legkorszerűbb és legjobban felszerelt tornaterme, az 5-ös iskolások pedig nagyon büszkék voltak rá, hangsúlyozta Görgényi Ernő.

– Remélem, hogy az a munka, amit a tankerületi központtal és a kézilabda szövetséggel közösen elvégeztünk, azt fogja eredményezni, hogy a mostani tanulók is azt fogják érezni, hogy a városban az ő iskolájuknak van a legnagyobb, a legszebb és a legjobban felszerelt tornaterme – zárta ünnepi gondolatait Görgényi Ernő.

 

fabulyáné kovács tímea

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Többek kiváló munkájának eredménye az új tornaterem

Fabulyáné Kovács Tímea, a Békés Megyei Kézilabda Szövetség elnöke kiemelte,

az országos szövetség kormányzati szinten teremt lehetőséget arra, hogy sportcsarnokok és tornatermek újuljanak meg pályázati pénzekből. Ez egy óriási segítség abban, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között részesüljenek mindennapi testnevelésben, ismerkedjenek a kézilabda-sporttal. Emellett óriási felelősség hárul arra a városra, arra az önkormányzatra, amely a kiírásokra jelentkezik, hangsúlyozta Fabulyáné Kovács Tímea.

A megyei elnök elsőként Gyula város önkormányzatának fejezte ki köszönetét, majd a pedagógusoknak, akik a munkálatokat rugalmasan kezelték, és a beruházás lezárultáig zökkenőmentes tanítást biztosítottak. Úgy vélte, a Gyulasport Nonprofit Kft.-nek is köszönettel tartoznak, hisz olyan működő utánpótlásbázist alakított ki, amely lehetővé tette, hogy Gyula város pályázata sikeres legyen.

 

 

szabadosné bécsi katalin

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

A sportiskola számára külön öröm, hogy a felújítás a tornateremben kezdődött

Az Implom József iskola 5. számú tagintézményének vezetője, Szabadosné Bécsi Katalin üdvözletét azzal indította, hogy az új nyílászárók, a homlokzati hőszigetelés, a kiszolgáló helységek burkolatának modernizálása, a radiátorok szelepcseréje, a fal- és pályafestés, valamint a névadó lila szín alkalmazása mindnyájunk öröme, de legfőképpen a tanulókat szolgálja.

Szabadosné Bécsi Katalin név szerint mondott köszönetet Görgényi Ernő polgármesternek, Kónya István alpolgármesternek, Torma Béla sport és ifjúsági ügyekért felelős városi tanácsosnak, Teleki Szávai Krisztinának, a tankerületi központ igazgatójának és Kertes Istvánnak, a Gyulasport Nkft. ügyvezetőjének. A tagintézmény-vezető így fogalmazott:

jóllehet a terem alapvetően az iskolai testnevelés szolgálatában áll, megújulása a kézilabda utánpótlás-nevelés számára is ünnep, hisz ők is gyakran használják.

A közel negyven éves paneliskola összes porcikája felújításra szorult, a tantestület pedig köszöni, hogy erre vannak törekvések, jelezte Szabadosné Bécsi Katalin. Mint mondta, egy sportiskola számára külön öröm, hogy a felújítás a tornateremben kezdődött. Szentgyörgyi Albert ma is aktuális mondatait kölcsönvéve rávilágított, a sportcsapat a társadalom kicsinyített képe, a mérkőzés az életért folytatott küzdelem nemes szimbóluma. De nem csak ennyi, mert a sport a lélek legerőteljesebb nevelő eszköze is, amely a test útján nyitja meg a lelket.

 

 

kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

A beruházás a kézilabda-sport helyi hagyományait erősíti

A hivatalos átadón Kovács József országgyűlési képviselő is felszólalt, aki a környéknek hosszú időn át volt a lakója, a teremnek pedig aktív használója. A képviselő rámutatott, a mindennapos testnevelés bevezetését követően Gyula város önkormányzata nagyon sokat tett az infrastrukturális háttér megteremtéséért. A folyamatot, amelynek november 22-én az eredményét ünnepeljük, a Magyar Kézilabda Szövetség 2015-ben indította el, olyan környezetet célozva meg, ahol a kézilabda fontos szerepet játszik. Márpedig Békés megyében ennek a sportnak komoly hagyományai vannak, jegyezte meg.

Megemlítette, hogy az önkormányzat nem véletlenül döntött a „Lila” iskola tornatermének felújítása mellett. Azért határozott így, mert meglehetősen közel van a városi sportcsarnokhoz, ez pedig megkönnyíti az összehangolt edzéseket.

Kovács József megköszönte a kézilabda szövetségnek, hogy a választás ebben az évben Gyulára esett, és felhívta a figyelmet arra, hogy a város gazdálkodása rendkívül önerőt biztosít a pályázatokhoz, és ez példaértékű.

– Ha a mostani hozzájárulást összehasonlítjuk az 1979. évi befektetési összeggel, azt látjuk, hogy az idei egy nagyon komoly fejlesztés – nyomatékosította az országgyűlési képviselő.

 

Mindenki kapott egy „lila” sportszeletet

Az ünnepséget a „Lila” iskolások és a törökzugi óvodások zenés, táncos, verses műsora és a hivatalos átadást-átvételt jelképező nemzeti színű szalag átvágása zárta. Az alkalomra lila színű sportszelet is készült „helyi erők” bevonásával, kézműves foglalkozás keretében. A csoki a közreműködőknek járt örök emlékül.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)