Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A feketén bólingató eperfa árnyékában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M. Z. • MAGAZIN • 2017. október 31. 09:30
A feketén bólingató eperfa árnyékában
Hírek a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskolából

Csodálatos, meleg, napsütéses reggelre ébredtünk október 19-én. A tanulmányi munkában és hitéletben kiemelkedő, tehetséges tanulókból verbuvált diákcsapatunk Nagyszalontán tett látogatást autóbusszal.

nagyszalontára kirándultak a karácsonyis gyerekek

Fotó: Mári Zoltánné Mészáros Andrea

Az odafelé vezető úton a gyerekek – ráhangolódásként – meghallgatták Arany János életrajzát. Nagyszalontán Arany János szülőháza volt az első megállóhelyünk. Meghatva hallgattuk egyik legnagyobb költőnk gyermekkorának történeteit az ott dolgozó kedves, idős idegenvezetőnk, Marika néni tolmácsolásában. Miután bemutatta az egyszerű házikó minden helyiségét, illetve a benne lévő használati és dísztárgyakat, a ház szegletén álló, feketén bólingató eperfa árnyékában közösen elszavaltuk a Családi kör című verset. Ezután az öreg eperfa színes, lehullajtott leveleiből elraktunk néhányat, hogy lepréseljük az irodalomkönyvünkben.

Ezt követően elindultunk a református templomba, ahol a kis Arany Jancsikát megkeresztelték. A templom mellett az életnagyságúnál is nagyobb, impozáns Arany-szobornál helyeztük el tiszteletünk és szeretetünk jelét, a megemlékezés koszorúját. A templom csendjében közös imádsággal adtunk hálát Istennek a gyönyörű időért és ennek a napnak minden szép élményéért. Utunkat a Nagyszalonta jelképévé váló Csonka toronynál folytattuk, ahol szintén a gyerekek életkorának megfelelő idegenvezetést kaptunk. A torony tetejéről megcsodálhattuk a Szalontát körbeölelő tájat, odaképzelvén Nagyfalut az ősi Toldi-birtokkal.

Miután elfogyasztottuk a Gyula városa által biztosított hidegélelem-csomag tartalmát, hazaindulás előtt maradt még idő a játszótéren való játékra is. Köszönjük a szülővárosunknak, Gyulának, hogy Arany János születésének 200. évfordulóját ily módon tették emlékezetessé számunkra!

 

 

Fotó: Mári Zoltánné Mészáros Andrea

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)