Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Perszimulációs tárgyalásokat tartottak Gyulán az Igazságszolgáltatás Európai Napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. október 25. 16:00
Perszimulációs tárgyalásokat tartottak Gyulán az Igazságszolgáltatás Európai Napján
Óránként fogadtak iskolás csoportokat a Béke sugárúti törvényszéki palotában

Az Igazságszolgáltatás Európai Napján, október 25-én reggel 8-tól délután 16 óráig várták az érdeklődőket a törvénykezés helyi és megyei szervei, illetve képviselői. A páratlan lehetőséget a Gyulai Hírlap is kihasználta.

óránként fogadták az iskolás csoportokat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kíváncsiak voltunk, hogyan és milyen körülmények között zajlik a mindennapos munka az igazságszolgáltatás gyulai fellegvárában, a Béke sugárúti törvényszéki palotában, ezért beálltunk az első iskolai csoport vidám fiataljai közé. Velük együtt néztünk körül az impozáns épületben, amelynek történetével és művészeti értékeivel szakavatott idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg.

A bejárást követően egy rövid, de tartalmas fejtágítón vettünk részt, ahol megtudtuk, milyen előírások érvényesek a tárgyalótermekben, kinek mi a szerepe és a helye a szigorúan fegyelmezett rendszerben. Érzékeltük azt is, hogy a szabályok betartása mindenre kiterjed, az állampolgár még a lépcsőházba is csak átvilágítva léphet be.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aztán végighallgathattuk, hogyan védi meg magát egy autószerelő, akinek a kutyája állítólag súlyosan megsebesítette az előzetes bejelentkezés nélkül betérő, váratlanul betoppanó kliensek egyikét, aki mellett a feleség tanúskodott, gyakran a férjével épp ellenkezőket állítva. A perszimulációs tárgyaláson a felek iránt elfogulatlan bíró(nő) végül kiderítette: az alperesként megjelent vállalkozónak is megvan a maga bűne, ám a felperes sem teljesen valós tényekre alapozva próbált kártérítést kicsikarni a véreb tulajdonosától. Megtudtuk, a kitalált esetet valós történetre építették fel a rendezvény szervezői, hisz nem ritka, amikor hamisan vádolják egymást a hivatalos fórumok előtt veszekedő polgárok.

A nyitott kapuk program helyi kezdeményezőinek célja az volt, hogy az érdeklődők, és főként a diákok az eljárások szereplőinek bőrébe bújva éljék át a bírósági és törvényszéki alkalmazottak hatalmas felelősséggel járó szakmai tevékenységét, és értsék meg, a jogszabályok betartásával elkerülhetők a törvényszékek.

Az Igazságszolgáltatás Európai Napjának évenkénti megtartását az Európai Tanács és az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte, hogy a civilekben tudatosuljon, mennyire átszövi életüket a polgári jog, amelyek érvényesülését az állam biztosítja számukra. Az idei rendezvény aktualitását az adja, hogy megkezdődött a felkészülés a 2018. január elsejétől hatályba lépő új polgári perrendtartás alkalmazására.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2017. október 25. 17:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)