Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A színek szerelmesei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2017. október 06. 23:05
A színek szerelmesei
A Gyulai Alkotók Baráti Körének nyílt kiállítása a Tájvízházban

A Gyulai Alkotók Baráti Körének tagjai

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A színek szeretete köti össze azt a hat alkotót, akinek október 6-án nyílt kiállítása a Tájvízházban. A Gyulai Alkotók Baráti Körének tagjai második alkalommal tárták a közönség elé képeiket a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság bemutatóhelyén.

Pozsárné Kaczkó Zita, az igazgatóság titkárságvezetője a megnyitón elmondta: Borbély Mária, Keresztesi Franciska, Metykóné Balogh Edit, Papp Mária, Patkás Irén és Bende Imre három éve alkot együtt. Mint megtudtuk, a tagok között pedagógus, banki alkalmazott, kereskedő, asztalos és műszaki rajzoló is akad.

– Náluk a festés több mint hobbi. Szavak helyett ecsettel vagy festőkéssel mondják el azt, hogyan látják az őket körülvevő világot – fogalmazott köszöntőjében.

– Egy szép táj, egy csokor virág, egy utcarészlet ugyanúgy megragad bennünket, mint egy arc, egy emberi test, a színek és a formák. Mindent színesben látunk, színesben gondolkodunk, színesben álmodunk, a színek szerelmesei vagyunk – idézte az alkotókat a titkárságvezető.

 

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A tárlatot Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg. Beszédéből kiderült, a baráti kör tagjai rendszerint a művelődési házban alkotnak, de jó időben a szabadban – a város különböző pontjain vagy a Körösök mentén – hódolnak szenvedélyüknek.

– Nem kis dolog belső indíttatásból alkotni, vállalni a nyilvánosságot, a kritikát – fejtette ki. Kiemelte: a munkáikat bemutató alkotók nem öncélúan festenek, hanem a közönség örömére.

Mint fogalmazott, a Színek szerelmesei című tárlaton megtekinthető képek tobzódnak a színekben. Emellett az alkotókör témái is változatosak: tájképet, csendéletet, életképet, emberábrázolást, absztrakt festményt és utcaképet is láthat a közönség – mutatott rá.

Elmondta: az alkotók többnyire akrillal festenek, de olaj-, akvarell- és pasztellképeket is készítenek, sőt tűzzománcot is felfedezhetünk az alkotások között.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

– A tagok egymást segítve gyarapítják tudásukat. Szabadegyetemi előadásokat, kiállításokat látogatnak, és alkotótáborokban vesznek részt – szólt a baráti körben folyó munkáról Bagyinszki Zoltán. Kitért arra is, hogy az alkotók több Békés megyei településen és néhány határon túli magyar városban is megfordultak már.

A megnyitó végén a Tájvízház jelképes kulcsát a korábbi kiállító, Jobbágy Zoltán adta át stafétaként az egyik tagnak, Patkás Irénnek. Az esemény közreműködője volt Baranyai Tamás, aki Tóth Árpád versét szavalta el a közönségnek.

A földszinti és emeleti kiállítóteremben bemutatott képek november 19-ig – keddtől vasárnapig 9–16 óra között – tekinthetők meg a Tájvízház belépőjével.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)