Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Richter Egészségváros koncentrált lehetőséget kínál egy helyen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • INTERJÚ • 2017. szeptember 15. 10:30
A Richter Egészségváros koncentrált lehetőséget kínál egy helyen
Interjú dr. Becsei Lászlóval, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvossal

Szeptember 16-án délelőtt 9 órától délután 17 óráig várnak minden érdeklődőt a gyulai Világóra-korzón a Richter Egészségváros szervezői és a Megyei Kórház valamint Gyula város vezetői. Az ingyenes rendezvény kiemelt jelentőségű abból a szempontból, hogy egy helyen egyszerre több – a prevenció szempontjából – igen fontos szűrő vizsgálaton vehetnek részt a lakosok – nyilatkozta Dr. Becsei László. A Békés Megyei Központi Kórház vezetője szerint a Richter Egészségváros az egészségtudatosságra nevelés és megelőzés folyamatában egy fontos zászlóshajó, amely évek óta a helyi kórházakkal és városi vezetőkkel együttműködve tesz az emberek egészségéért.

 

Fotó: Gyulai Hírlap

– Egy 2014-es akadémiai tanulmány szerint az elmúlt több, mint tíz évben a többi megyéhez képest sokat romlott Békésben a lakosok születéskor várható élettartama. Hasonlóan rossz a helyzet a keringési megbetegedések és a rosszindulatú daganatok tekintetében. Mint a megyei kórház vezetője mit tapasztal: milyen főbb betegségek, panaszok jellemzik a régió lakosságát?

– Valóban igaz, hogy a megyék rangsorában Békés megye nem áll túl jó helyen. Természetesen ennek sok oka van. A leggyakoribb daganatos betegségek - úgy, mint tüdődaganat, emlődaganat, a vastagbéldaganat - az országos átlaghoz képest itt is komoly tényezőként szerepelnek, és sajnos a legtöbb halálozást is ezek okozzák. Gyulán és a Békés Megyei Központi Kórházban is részt veszünk az emlőrákszűrésben. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy még mindig nem mindenki szívleli meg ennek a prevenciónak a fontosságát. A szűréssel érintett női korosztály mindössze 50 százaléka jön el a vizsgálatra. A tüdőráknak sajnos vannak olyan speciális esetei, amiket még az éves tüdőszűrések sem mutatnak ki. A vastagbélrák megelőzés tekintetében bizakodóak vagyunk, hamarosan ugyanis elindulhat ennek a betegségnek a szűrése, amiben mi is részt veszünk. Ez nagy lépés lehet az időben való diagnosztizálás tekintetében.
Békés megye lakossága folyamatosan öregszik, ez is hozzájárul az adatok romlásához. Szív- és keringési rendszer betegségeinek kezelésében néhány éve történt egy nagyobb előrelépés, egy új haemodinamikai labor létesült a kórházban. Így a katéteres vizsgálatokhoz, a szívinfarktusok kezeléséhez már nem kell Debrecenbe vagy Szegedre szállítani a pácienseket. Természetesen az orvosi, kórházi ellátás egy viszonylag előrehaladottabb fázisában tudja kezelni az adott betegségeket, ez nem helyettesíti a megelőzést, a rendszeres szűréseken való részvételt, az egészségtudatos életmódot.

– Mit tapasztal, mennyire veszik komolyan a helyi lakosok a prevenció, megelőzés fontosságát?

– Nagyon fontos, hogy néhány éve a központi és az egészségügyi vezetés is kiemelten kezeli a prevenció népszerűsítését. Az emberi viselkedésnek, szokásoknak azonban van egy olyan sajátossága, hogy folyamatosan ébren kell tartani a figyelmet. Az egészségtudatosságra nevelésnek, a figyelemfelhívásnak folyamatosnak kell lenni. Minél fiatalabban megismerkedik valaki ezekkel az üzenetekkel, annál több esélye van, hogy meg is szívleli ezeket és eszerint alakítja életét. Itt Gyulán már az óvodákban megkezdődik az egészségtudatosságra nevelés. Úgy gondolom több ágazat együttműködése – pl: egészségügy, sport, oktatás – vezethet sikerre.

– Miért fontos a prevenció tekintetében az olyan kezdeményezés, mint a Richter Egészségváros, miben látja a rendezvény előnyét, hasznosságát?

-Egészségtudatos életmód mellett is sajnos kialakulhatnak betegségek, ezek időben való diagnosztizálása szűrések révén érhető el, és így maga a betegség is jobban kezelhető. 3 éve volt már Békéscsabán Richter Egészségváros, 7 évvel korábban pedig Gyulán. Úgy gondolom, nagyon nagy haszna van ezeknek a rendezvényeknek, hiszen koncentráltan van módunk felhívni a lakosok figyelmét az egészségtudatos élet fontosságára, egyszerre, egy helyen több szűrő vizsgálaton is részt vehetnek a helyiek. A Richter nagyon fontos zászlóshajója az egészségtudatosságra nevelésnek, a prevenciós folyamatnak. A gyógyszergyártó cég rendezvényeivel nagyon komoly lépéseket tesz a betegségek megelőzésének ügyében és a lakosok figyelemfelhívásában.

– Az összegyűlt adományt mire tervezik felhasználni majd?

– Gyula nagy figyelmet fordít a gyermekek egészségtudatosságra nevelésére. A helyi intézmények összefogásban, együttesen dolgoznak azon, hogy a fiatalok számára biztosított legyen az egészséges étkezés, a sportos életmód. Az adomány felhasználásánál is a gyerekek betegségeinek megelőzésére helyeztük a hangsúlyt. Gyerekek kezelésénél – diabétesz megelőzésekor, újszülött osztályon, orr fül gégészeten és gyermek-pszichiátrián – felhasználható eszközök beszerzésére szeretnénk majd fordítani a szeptember 16-án összegyűlő összeget.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)