Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Összefogás a gyermekek egészségéért

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2017. szeptember 12. 14:00
Összefogás a gyermekek egészségéért
Richter Egészségváros

A helytelen életmód, az egészségtudatosság hiánya gyermekkorban is súlyos következményekkel járhat. Az elhízás, a vitaminszegény táplálkozás és a mozgás elmaradása számos betegség kiinduló pontja. Gyulán kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok egészségtudatosságra nevelésére. A Békés megyei település önkormányzata és szakmai szervezetei szoros együttműködésben dolgoznak a gyermekek egészségéért.

dr. h. nagy katalin

Forrás: Egeszsegvaros.hu

A szeptember 16-i Richter Egészségváros rendezvényen összegyűlő adományt is gyermekek kezelését segítő orvosi eszközök beszerzésére szánják. A 9 és 17 óra között a Világóránál, a korzón megrendezendő ingyenes eseményen az egész család – fiatalok, szülők és nagyszülők is – egy helyen, egyszerre több egészségügyi szűrésen és színes programon vehetnek részt.

Békés megyében a cukorbeteg gyermekeket nevelő szülők jól ismerik dr. H. Nagy Katalin gyermekgyógyászt és csapatát, a Hétpettyes Angyalokat. Az Aranyanyu elismerésben részesült szakember régóta foglalkozik gyermekkori diabétesszel.

– Egyre többet hallani a különböző médiumokban a gyermekkori elhízásról. Milyen negatív hatása lehet a gyermekek egészségére a túlsúlynak és a mozgás hiányának? 

– Az elhízáshoz társulva gyermekkorban kezdődhet a magas vérnyomás betegség, valamint a túlsúly szövődménye lehet a policisztás petefészek szindróma, a különböző bőrproblémák, és az alvási apnoe is. A többletsúly terhe alatt károsodhatnak – főként – a térd vagy a bokaízületek. De nem szabad figyelmen kívül hagyni az elhízás pszichológiai következményeit sem. A túlsúlyos gyermek gyakran a külseje miatt visszahúzódóvá, gátlásossá, depresszióssá válhat.

– Mennyire gyakori manapság a fiatalok körében a 2-es típusú diabétesz? Változott-e a megbetegedések aránya az elmúlt években?

– Pontos adatok nincsenek, de a kövér gyerekek körében körülbelül 0,5–2 százalék lehet a gyakorisága, azaz ma Magyarországon hozzávetőleg 300-400 ilyen gyermeket kezelnek. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az emelkedett vérzsírszint, a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll többnyire a 2-es típusú diabétesz hátterében. Ezért a megfelelő diéta és mozgás, a testsúly és az inzulinérzékenység normalizálása visszaállíthatja az egészséges állapotot.

– Szülők, felnőttek gyakrabban eljárnak szűrésre, de fontos-e, hogy a gyerekek is időközönként részt vegyenek diabéteszvizsgálatokon?

– Különösen veszélyes lehet a gyermek rövid idő alatt történő súlygyarapodása. Ha időben észrevesszük – és erre remek alkalom az ilyen irányú szűrőprogramon való részvétel – az segítheti a kezelés sikerét.

 

 

Forrás: egeszsegvaros.hu

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet kap a prevenció fontossága. A gyulai egészségtudatosságra nevelő programokról a város polgármestere, dr. Görgényi Ernő beszélt kollégánknak.

– Miért döntött úgy Gyula, hogy fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabban megismerjék az egészséges életmód fontosságát?

– Meggyőződésem szerint a családoknak, az államnak és az önkormányzatnak közös feladta és felelőssége az, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék az egészségtudatos életmódot. Nagyon sok minden már gyermekkorban eldől, és anélkül, hogy a gyermek belátná a kockázatokat és veszélyeket, sok káros étkezési és életmódbeli szokás kialakulhat, amelynek később rossz egészségügyi következményei lehetnek. Fontos, hogy nem kötelezni hanem ösztönözni kell a gyerekeket megfelelő pedagógiai módszerekkel a rendszeres mozgásra és az egészséges étkezésre.

– Gyulán milyen programok, kezdeményezések keretében realizálódik a gyermekek egészségtudatosságra nevelése?

– Óvodáinkban pedagógia programok segítik ezt, városi szinten pedig sportrendezvények népszerűsítik a sportos életmódot. Szűrőprogramokkal is igyekszünk segíteni a családoknak, így például: tisztasági szűrések, cöliákiaszűrés, dietetikai tanácsadások. Ezen túlmenően 2011-ben első városként indítottuk el a Mintamenza programot. Különösen óvodákban volt és van jó fogadtatása az egészségtudatos étkezés szempontjait érvényesítő ételeknek, ami nagymértékben köszönhető az óvó nénik pozitív hozzáállásának is. A város sportpolitikájában pedig elsőbbséget élvez az utánpótlás-nevelés és a tömegsport, diáksport támogatása.

– Milyen további programok várhatók még?

– Évekkel ezelőtt indítottuk útjára a Kicsik nagy olimpiája elnevezésű programunkat a gyulai óvodások részvételével, melyet minden évben a szív világnapja alkalmából, azzal együtt rendezik meg a gyulai vár festői környezetében. Ezen a napon az egészséges életmódot és a sportolás örömét kapcsoljuk össze a családok aktív bevonásával, ezzel is erősítve mindenkiben, hogy igen, rajtunk is múlik, hogy a jövő generációja, városunk ifjú lakói milyen egészségi állapotnak örvendhetnek majd felnőtt és idős korukban. Ezért is igyekszünk csatlakozni minden olyan, akár országosan elindított kezdeményezéshez, mely segítségünkre van és lehet ezen a területen.

A Richter Egészségváros rendezvényeiről bővebb információ a www.egeszsegvaros.hu honlapon és a kezdeményezés Facebook-oldalán.

 

 

Forrás: Egeszsegvaros.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)