Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Élő jazzdigitalizáció a XXVI. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh SzabolcsKULTÚRA • 2017. július 25. 08:45
Élő jazzdigitalizáció a XXVI. Gyulai Vár Jazz Fesztiválon
Az idei zenei találkozón a Jojo Mayer’s Nerve, a Makrokozmosz, a Vörös Janka e-Series és a Gyulai Big Band lépett fel

Egyedi hangulatú időutazásnak lehetett részese a XXVI. Gyulai Vár Jazz Fesztivál közönsége, július 27-én este ugyanis csaknem minden fellépő digitális elektronikához nyúlt, hogy a város egyik legrégebbi építményében repítse a jövőbe a hallgatóságot. Jól alakult, hogy a „távolságtartó” tószínpad helyett ezúttal is a téglavár adott otthont a jeles eseménynek, mert a bensőségesebb élményen túl a hatszáz éves falak kontrasztos háttérrel szolgáltak a „jazzdigitalizációhoz”. Az idei zenei találkozón is világszínvonalú muzsikusok adtak egymásnak rangadót, fellépett a Jojo Mayer’s Nerve, a Makrokozmosz, a Vörös Janka e-Series és a Gyulai Big Band.

Az est fő attrakciója a Jojo Mayer’s Nerve koncertje volt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Évek óta hagyomány már, hogy a jazzfesztivált a Gyulai Big Band kezdi. Idén konferansz nélkül indult a zeneáradat, a „helyi nagy banda” ezúttal is beleadott apait-anyait, hogy a javarészt szving-, boogie- és dixielandsztenderdjeivel felpörgesse a publikumot. A Kepenyes Pál által vezetett csapat – Szente Éva, Szőke Mihály, Vicze GabriellaDöge CsabaFalaty BenceJurdi Dániel, Szalma BorbálaResetár AttilaMacskin Dávid, Flender Gábor, Pap GáborResetár Dávid, Zsila József, Vadász Gellért és Uhrin Zoltán – többek között Acker BilkBrian Setzer, Steve Perry, Cole Porter és Paul Anka szerzeményeiből válogatott egy csokorravalót. Utóbbi egyik lírai dallamával a Gyulai Várszínház tavaly elhunyt direktorára, Gedeon Józsefre emlékezett a big band. A pezsgő műsorú rezesek nemzetközi szintű népszerűségét bizonyítja, hogy a Gyulai Big Band idén immáron hatodik alkalommal kapott meghívást a műfaj lehíresebb nemzetközi találkozójára, a Drezdai Dixieland Fesztiválra.

 

A Gyulai Big Band 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Vörös Janka e-Series tagjai már néhány évvel ezelőtt megcsillogtatták tehetségüket a vár színpadján. Idén Vörös Janka (ének), Fövenyi Máté (gitár, sampling), Mits Márton (szaxofon), Bögöthy Ádám (basszusgitár) és Szabó Dániel Ferenc (dobok) modernebb hangzásvilága hangmintákkal és groove-okkal tűzdelte a dinamikus és virtuóz hangszeres játékot. A 2013-ban alakult csapat eleven énekesnője széles skálán brillírozott, soul-, jazz-, blues-, sőt hiphop- és rapelemeket is ötvöző, frazírozó énektechnikája, valamint erőteljes orgánuma remekül illett az elektro-jazzbe. A zenekar repertoárjában zömében angol nyelvű saját dalok hangzottak el a group korábbi lemezeiről, egy-két átdolgozással megspékelve. Utóbbiak közül Billie Holiday God Bless The Child című dalának ének-gitár átirata a klasszikusabb vonal kedvelőinek kedvezett. Vörös Janka bájos személyisége, valamint együttesének populáris és lendületes számai hamar belo(o)pták magukat a fesztivál közönségének szívébe.

 

A Vörös Janka e-Series énekesnője, Vörös Janka

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Makrokozmosz nevű kvintett felállása már vintázsabb előképet adott, a hangszerek és mestereik szempontjából is. Babos Gyulát (gitár), Winand Gábort (ének, szaxofonok) és Fekete-Kovács Kornélt (trombita, billentyűk, sampling) nem kell bemutatni a minőségi könnyűzene kedvelőinek, annál is inkább, mert a felsorolt neves szerző-előadók mindegyike sikerrel kísérletezett már számos műfajban a jazzen innen és túl. Klasszikus hangszereik a tőlük megszokott színvonalon, ugyanakkor modern hangzásban szólaltak meg, sőt, a trombitaművész digitális „kütyüi” tovább generálták az időutazást. Ez a zenei nyitottság és profizmus párosult egy hihetetlen tüzes ritmusszekcióval. Orbán György bőgős megszámlálhatatlan együttesben muzsikál, és a húszas éveinek elején járó dobos, Czirják Tamás szintén nem véletlenül keresett zenész. Kettejük összjátéka az improvizációkkal gazdagon tarkított témák alá pontos és húzós elánt produkált, a szvingtől kezdve a hard bopon át a drum’n’bass-ig. Babos Gyula friss zenekara élénk színt hoz az intellektuális jazz műfajába: előadásuk közben egy percre sem apadhat a figyelem, viszont a Makrokozmosz nem is hagyja elaludni hallgatóságát.

 

A Makrokozmosz gitárosa, Babos Gyula és bőgőse, Orbán György 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az est fő attrakciója a Jojo Mayer’s Nerve koncertje volt, már csak azért is, mert Billy Cobham óta újra egy korszakalkotó dobos püfölte a bőröket a gyulai deszkákon. Jojo Mayerben mindvégig egy svájci óramű pontossága és a megfékezhetetlen zseni kreativitása versengett fej fej mellett. Két ifjabb zenésztársának sikerült alaposan felkötni az alsóneműt ahhoz, hogy precízen kövessék a doboslegenda páratlan, tört, nyújtott ritmusait, trioláit, kvintoláit. John Davis basszusgitár-szintetizátorrá varázsolt hangszerén orgonaként szólaltak meg indusztriális ritmusok és harmóniák, míg Jacob Bergson Rhodes elektronikus zongorán és szintetizátorokon követett el mindent a futurisztikus hangzásért. Hamar kiderült, hogy a klasszikus jazztrió felállás (billentyűk, basszusgitár, dobok) az egyetlen faktor, ami hagyományosnak mondható a formációban. A klasszikus könnyűzenei instrumentumokon fülünk hallatára kialakuló kísérletezések és improvizációk, valamint az élő modern elektronikus ritmusok – jungle, drum ’n’ bass, rave, house, dubstep – hangzásainak keresztezése megelőzte korát, és a jazz legeslegmodernebb világába nyújtott betekintést hallgatóinak. A kábelözönt látva nem is csoda, hogy a markáns zenei agymosás kiverte a biztosítékot több jazzrajongónál, ugyanakkor elérte, hogy a koncertsorozatra bevonzott fiatalok (is) tátott szájjal éljék át földi életük minden bizonnyal legkreatívabb és legmagasabb színvonalú „rave partyját”. Egy biztos: a különleges est programja méltó módon kapcsolódott a gyulai jazzünnepély atyjának negyed évszázados életművéhez, ami magas nívót és megingathatatlan alapot adott a Gyulai Vár Jazz Fesztivál jövőjének.

 

Jojo Mayer

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)