Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Határtalan szeretet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • I. Y. • HÍREK • 2017. július 14. 09:30
Határtalan szeretet
Az Erkel gimnázium és az aradi Csiky főgimnázium együtt vettek részt a "Kézfogások" programban

Második alkalommal zárult sikeresen a „Kézfogások” elnevezésű, a hivatalos testvériskolai dokumentációkat előkészítő program a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium között az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt HATÁRTALANUL! (HAT-16-03-0032) pályázat keretében.

a program során a diákok megismerték egymás városait

Fotó: Bitai Vivien

A pályázat gyulai koordinátora, Fodor György tanár úr immár tudatosan a testvériskolai kapcsolat kialakítására törekedve, az aradi kollégákkal – elsősorban Spier Tünde tanárnővel - párhuzamosan tartotta meg a sikeres előkészítő órákat, amelyek során a kölcsönös utazás legfontosabb tudnivalóit rögzítették. Ezek az órák lehetővé tették, hogy valóban minden diák (összesen 80 fő) megismerje és elraktározza a leendő testvériskoláról (Csiky) és az 1994-től testvérvárosként is tisztelt Aradról szerzett ismereteit. A első alkalommal kialakult szoros barátságokat a második utazás – az aradiak gyulai látogatása - csak tovább erősítette, mélyítette. A kapcsolattartás szintjén ez már napi üzenetváltásokat jelentett. Többször előfordult, hogy a két utazás között is kölcsönös (magán)látogatásokat tapasztaltak a diákok – a pedagógusok nagy örömére, hiszen ez volt a cél. Az utazók legjava az első „Kézfogásoknak” is részese volt, vágytak az újabb lehetőségre, találkozásra.

 

 

Fotó: Bitai Vivien

A program során a diákok megismerték egymás városait, iskolai rendszerét (óralátogatások során), oktatáspolitikáját, és ami a legfontosabb, hogy hogyan élnek külhoni magyarjaink itt, a határ közelében: mennyire használhatják a nyelvet, kisebbségi helyzetünk mennyiben befolyásolja az életben való tovább haladásukat, tanulási esélyeiket. A tapasztalatcsere kiváló példája volt annak, hogy érdemes egymás léthelyzetének kölcsönös megismerésért küzdeni. A diákok jártak Csiky Gergely szülőházánál, Erkel Ferenc szülőházánál, Klebelsberg Kunó szülőfalujában, minden esetben koszorúztak is. Mindkét városban megnézték a várat, a templomokat és a kulturális és élményközpontokat, felkeresték az aradi vértanúk emlékhelyeit, a szabadság és európaiság mementóit. A közös néptáncestek segítették a személyes kapcsolatok kibontakozását, a fakultatív nappali és esti városnézések pedig a kollegialitás elmélyülését.

A legnagyobb élmények a gyulai diákoknak egy pécskai, Maros-parti biciklitúra, az aradiaknak pedig egy drift-autó tesztelés, valamint sólyomreptetés voltak. A csereüdültetés 4-4 napig tartott, tele tartalmas, bőséges és maradandó élményt nyújtó programokkal: hegymászás, játékos városnézés, grillparti, táncház, fürdőzés.

A célt elérve a szervezők megállapították: „határtalan a szeretet, amely összeköt bennünket!” Remélik, hogy a pályázati lehetőséget újra megkapva folytatódhat ez a szép és hasznos „családtörténet”.

 

 

Fotó: Bitai Vivien

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)