Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Harmincnyolcan tettek állampolgársági esküt a városháza dísztermében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. július 12. 14:00
Harmincnyolcan tettek állampolgársági esküt a városháza dísztermében
Az ünnepségen Kónya István köszöntötte a megjelenteket

Harmincnyolcan tettek állampolgársági esküt a városháza dísztermében július 12-én. Az ünnepi esemény Bálint Gergely szavalatával indult, majd Kónya István alpolgármester olvasta fel az eskü szövegét, amely után köszöntötte a megjelenteket.

harmincnyolcan lettek magyar állampolgárok

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Mindig felemelő érzés itt állni a mikrofon mögött és köszönteni azokat a magyar honfitársainkat, állampolgárokat, akik a történelem kerekét ismerve, nem mindig voltak olyan kegyelmi állapotban, mint a mai napon – mondta Kónya István. – Megfosztották őket valamitől, amely jogosan jár nekik. Felemelő érzés a díszteremben köszönteni honfitársainkat, de tudjuk jól, hogy nem mindig volt így. Nem is kell olyan sokat visszamenni az időben, hiszen a közelmúltban volt egy nagyon gyászos történelmi pillanata az anyaországnak.

– Ebben a pillanatban, politikai csatározások okaként és folyományaként, egy nagyon nemes ügy ellen uszították egyesek az ország lakosságát. 2004. december 5-re gondolok. Emlékszem, hogy a Magyarok Világszövetségének felhívására hogyan mozdult meg a város értelmiségi köre, hogy hogyan dolgoztunk egy közös ügyért és arra is, hogy hogyan próbáltuk meggyőzni honfitársainkat, hogy december 5-én igennel kell szavazni, hogy megadhassuk az állampolgárságot a határon túli magyaroknak is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az alpolgármester kiemelte, hogy Európában egyedül Magyarország tagadta meg a határon túl élő honfitársait, ez pedig szégyen volt. A népszavazás akkor nem volt sikeres, de évekkel később már sikerült, így már nincs akadálya annak, hogy a külhoni magyarok megszerezhessék az állampolgárságot.

A köszöntő után az újdonsült állampolgárok egyenként vehették át oklevelüket, majd egy újabb Bálint Gergely által elszavalt vers után elhangzott a Himnusz – a magyar és a székely is – végül egy pohár pezsgővel koccintva ünnepelhettek a megjelentek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)