Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Huszonnyolcan tettek állampolgársági esküt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. augusztus 02. 14:00
Huszonnyolcan tettek állampolgársági esküt
A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Huszonnyolc határon túli magyar tett állampolgársági esküt augusztus 2-án a gyulai városháza dísztermében. A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte.

A városvezető kifejtette: hosszú évek, évtizedek küzdelmének eredménye az, hogy ma együtt lehetnek, hiszen 100 évvel ezelőtt mesterséges határokkal akarták elválasztani egymástól a magyarokat, az államszocialista diktatúra évtizedeiben pedig a lelkekben is határokat akartak húzni, az volt a politikai szándék, hogy az anyaországi magyarok ne is tudjanak róla, hogy léteznek testvéreik a határokon túl.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Mint mondta, a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök, Antall József a nemzet részének tekintett mindenkit, aki magyar, függetlenül attól, hogy hol él a világban. A nemzet egyesítését megcélzó küzdelem folytatódott, végül pedig győzelemmel zárult, hiszen a 2010-ben megválasztott kormány elfogadta az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvényt.

– A nemzeti összetartozásunk alapja, amely vitathatatlan, amely soha nem szűnik meg, amely független a jogtól, független a politikai helyzettől, az nem más, mint a magyar kultúra és a közös történelmünk – fogalmazott a városvezető.

A köszöntő után az esküt tett állampolgárok Görgényi Ernőtől vehették át az okiratokat, majd pezsgős koccintás zárta az ünnepséget.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)