Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 30 éves a gyulai Daganatos Betegek és Barátaik Klubja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. június 14. 16:00
30 éves a gyulai Daganatos Betegek és Barátaik Klubja
A civil szervezetben segítőtársakra találhat a támaszra szoruló

A gyulai Daganatos Betegek és Barátaik Klubja 1986-ban jött létre, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a daganatos betegeknek. A civil szervezet tagsága június 14-én a Pándy Kálmán kórházban ünnepelte meg az évfordulót.

Az elmúlt 30 év bebizonyította, szükség van a klubra

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A civil szervezet eddigi tevékenységét Seres Istvánné klubvezető összegezte a szerdai összejövetelen, amelyre az országos egyesület vezetőségének képviselője is eljött. Seres Istvánné kifejtette, abban az időben, amikor felvetődött a klub megalakítása, a rákbetegséget tabuként kezelték, nem igazán beszéltek róla. A gyulaiak példát mutattak azzal, hogy a Rákbetegek Országos Szövetségének első vidéki filiáléjaként hozták létre a sajátjukat. 1994 decemberéig az alakulat folyamatosan működött, ekkor azonban különböző külső okok miatt feloszlott, majd 1996 szeptemberében újjászerveződött. Azóta minden hónap második szerdáján a tagság összejön a Pándy Kálmán kórházban, ahol a működésünkhöz, a klubélet tartalmasabbá tételéhez minden segítséget megkapnak. Céljuk a szolidaritás alapú segélynyújtás, ennek elérésében, teljesítésében a Békés megyei Rákbetegekért Alapítvány rendszeres támogatására is számíthatnak.

A délutáni találkozók Tóth Márta kórházi lelkész köszöntésével indulnak, majd tematikus programokkal, önsegítő-módszerek ismertetésével, vagy kötetlen beszélgetéssel folytatódnak. Időnként kirándulni is elmennek. A lényeg, hogy az érintettek közösségben legyenek, megvitassák mindennapjaikat, egymást rehabilitálják, életben tartsák a legnehezebb pillanatokban. Foglalkozásaikra a megye különböző településeiről járnak be, így Békéscsabáról, Battonyáról, Dobozról, Kamutról, Kétegyházáról, Kübekházáról, Mezőkovácsházáról, Sarkadról, Szarvasról, Tótkomlósról és Vésztőről.

 

a klubtagok minden hónap második szerdáján találkoznak a Pándy kórházban

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tóth Márta lelkész köszöntője után Dr. Becsei László főorvos, a Pándy Kálmán kórház főigazgatója rámutatott, mekkora szükség van a Daganatos Betegek és Barátaik Klubjához hasonló civil szervezetekre, a kisközösségekre, a közösségi létre a rák gyógyításában. Hangsúlyozta azt is, hogy a szervezett szűréseken való részvétel, a megelőzés életet menthet, ám a lakosság nagy részében ez még mindig nem tudatosult.

A Jóreménység Klub Egyesület nevében Máté Gizella elnök a Napforduló Szolgálat hasznosságára és kínálatára hívta fel a figyelmet. Az érdeklődők a Facebook-on is megtalálják híreiket, de jelen vannak az egyik televíziós csatornán is, illetve a You Tube-on, ahol A hiteles szó erejével keresőszóval hívhatók elő, hallgathatók meg beszélgetéseik. Egy kiadványt is megjelentetnek, amelyet a hazai kórházakban találnak meg az érdeklődők.

Dr. Pikó Béla, a gyulai onkológiai centrum osztályvezető főorvosa Harminc év az onkológiai ellátásban címmel tartott vetített képes előadást, amelyben aláhúzta: a rák ma már nem számít halálos kórnak, hisz a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők csaknem mindenikének enyhíthetők a tünetei, a páciensek több mint fele meggyógyul, és a többieknél is sikerül a rákot krónikus betegséggé alakítani.

Arról, hogy mit tehet a család, a környezet azokért, akik kénytelenné válnak megküzdeni a rákkal, egy volt beteg vallott, akitől eleinte a barátnői is megijedtek, hogy sugárzóvá, fertőzővé vált. Az asszony utalt arra, hogy a betegnek éreznie kell, nem csupán ő küzd a gyógyulásért, hanem mások is vele együtt harcolnak. A találkozás, az együtt töltött idő, egy kézszorítás, ölelés többet jelent, mint a csodaszerek. Ebben nyújt segítséget az érintetteknek a gyulai Daganatos Betegek és Barátaik Klubja.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)