Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagybányai festők nyomában Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. június 03. 14:41
Nagybányai festők nyomában Gyulán
Kovács Emil Lajosnak nyílt kiállítása a Tájvízházban

Szatmárnémetiben született, ott is él, vonal- és színkultúrája mégis a nagybányai festőkét követi. Kovács Emil Lajos kiállítása a gyulai Tájvízházban tekinthető meg június 30-ig.

A megnyitón Kaczkó Zita köszöntötte az egybegyűlteket

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Színterek a címe Kovács Emil Lajos június 2-án Gyulán megnyílt tárlatának, amelyet az időszaki kiállítóterem jelképes kulcsával együtt a Tájvízházban „adtak át” ünnepélyesen.

A megnyitón Kaczkó Zita házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, különösképpen a Partiumból érkezett művészt, akit röviden bemutatott, majd a ház hagyományaihoz híven a muzsikáé lett a főszerep. Bakné Kocsis Beáta hegedűtanár és tanítványa, Susánszki Alíz Teleman Menüettjével és Mozart hegedűre írt Allegrettójával teremtette meg a tárlatnyitó derűs hangulatát.  

 

Kovács Emil Lajos munkásságát Fábián Irén képzőművész méltatta

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A Szatmárnémetiből érkezett Kovács Emil Lajos munkásságát Fábián Irén méltatta. A nagybányai egyetemen diplomázott festő alkotásait a gyulai képzőművész ámulatba ejtőnek és sziporkázónak nevezte, és úgy vélte, hogy a táj káprázatos megjelenítőjeként Kovács Emil Lajos az örökérvényűségre törekszik. Erre utal a gyakran jelképesen ábrázolt hegy, amely hol a magány, hol pedig az Istennel való találkozás kifejezése.   

A vendégkiállító életpályájáról Szatmári Elemér református lelkész beszélt. Elmondta, hogy a művésznek ez már a negyedik idei kiállítása, hisz Budapest, Kolozsvár és Nyíregyháza után érkezett meg Gyulára, ám ezt megelőzően képei szinte a teljes Magyarországot és Erdélyt bebarangolták, sőt, Brüsszelbe is eljutottak.  

A szatmári táj és a képválogatás bemutatásához a tamásváraljai lelkész, aki régóta ismerőse, barátja az alkotónak, Zelk Zoltán, Páskándi Géza és Kányádi Sándor sorait, szavait, leírásait hívta segítségül.

 

Kovács Emil Lajos hölgykoszorú társaságában a Tájvízházban

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A szatmári festő első gyulai megkeresése Gedeon József részéről érkezett, akivel tavaly arról egyeztetett, hogy a várszínházba hozza el alkotásait. A színidirektor távozása azonban meghiúsította ezt az elképzelést. Ezúttal Kovalovszkiné Arató Ilona felvetésének köszönheti jelenlétet. Képei kapcsán arra mutatott rá, hogy a festészetben bármi lehet szimbólum, még a vörös tenger is, amely jelentheti ugyan a pusztai vándorlást, de teljesen mást is felidézhet. Az ő értelmezésében a kommunista diktatúra évtizedeire utal.

– Sokan nosztalgiával gondolnak vissza arra a korszakra, jóllehet a valóságban kegyetlen rabsággá változtatta az emberek életét – hangsúlyozta a meghívott.  

Kaczkó Zita zárszóként arról tájékoztatta a publikumot, hogy a múzeumok éjszakájára különleges programokkal készülnek, ezért június 24-én este mindenkit szeretettel várnak a Tájvízházba, ahol többek között Kovács Emil Lajos munkáit is megnézhetik majd a betérők. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)