Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Öntözzünk!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2017. április 23. 07:00
Öntözzünk!
Az utcára kiültetett díszfákat is locsoljuk meg
____Eredeti-ontozes.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Dreamstime.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Csalafinta időjárásunk legalább annyira rossz, mintha a „köd vinné” el a termésünket. Sajnos csapadék nem nagyon van, a szemerkélő eső viszont a monília, varasodás, szürkepenész és egyéb komoly betegségek melegágya, mely növényeinket a romlásba dönti.

Természetesen a megjelenő levelek már lehetővé teszik felszívódó növényvédő szerek alkalmazását. Jóllehet ezek sokkal drágábbak, a hatásuk azonban biztosabb a kontakt (érintkező) szerekénél. Sajnos a veteményeseinket öntözni kell csapadékhiány miatt. Itt kell megjegyeznem, hogy az utcáinkra újólag kiültetett díszfákat is öntözzük meg. Ne sajnáljunk rájuk évente egy-két vödör vizet! Ez a magunk érdeke is. A közelmúltban ültetett gyümölcsfáinkat is öntözzük meg, hogy ne kelljen ősszel újat ültetnünk.

Lassan a szobanövényeink is kikerülhetnek a szabadba, de olyan helyet biztosítsunk számukra, ahol megvédhetők az időjárás esetleges hideg hatásaitól. Érdemes néhány hét alatt gondoskodnunk az átültetésükről is. Két-három évente kaphatnak új földet, aszerint, hogy mennyire zsarolják ki a talajukat. A virágzók és a citrusfélék ezt egészen komolyan kifosztják, úgyhogy ügyeljünk erre a tulajdonságukra. Azok a növények, amelyek hamar átengedik az öntöző vizet, szintén megérettek az átültetésre, a talajcserére.

Az elvirágzott díszcserjéinket (japánbirsek, aranyvessző, barkafák), ha kell, visszavághatjuk. Az aranyág vagy aranyvessző nem tévesztendő össze az aranyesővel: az előző ugyanis nem mérgező, a másik viszont igen. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)