Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Növelik a nemzetiségi önkormányzatok támogatását Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. április 13. 17:40
Növelik a nemzetiségi önkormányzatok támogatását Gyulán
Kiss Szabolcs ötletéről a román önkormányzat rendkívüli ülésén tárgyaltak

Rendkívüli ülést tartott április 13-án Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata, a testület hat napirendi pontot tárgyalt. Kiss Szabolcs, a 8. számú választókerület képviselőjelöltje egy olyan javaslattal állt elő, amely növelné a nemzetiségi önkormányzatoknak adott támogatás összegét.

____Eredeti-DSCN7646.JPG

Képünkön (balról jobbra): Dr. Olteanu Florea, Cserháti Mihály és Kovács Zsoltné

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Kiss Szabolcs és dr. Görgényi Ernő

– Hat napirendi pontot tárgyalunk a mai napon – mondta Cserháti Mihály, a nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Elsőként a két gyűlés között eltelt időszakról számolok be, majd a gyulai önkormányzattól kapott támogatás elszámolásáról lesz szó. A harmadik napirendi pontként egy együttműködési megállapodásról tárgyalunk, amelyet a fővárosi román önkormányzattal kötünk. A román óvoda minden évben rendez egy családi napot, ennek részleteit tartalmazza az ötödik pont, hatodikként pedig az egyéb megbeszélnivalókat vesszük sorra.

Dr. Görgényi Ernő kitért arra az ötletre is, amelyet Kiss Szabolcs fogalmazott meg a számára.

– Gyula Város Önkormányzata az állami normatíván felül is támogatja a nemzetiségi önkormányzatok működését. Mind a román, mind a német önkormányzat olyan célokra fordítja a támogatást, amelyek elismerésre méltók. Őrzik a hagyományokat és a nemzetiségi kultúrát, ezek pedig közösségi érdekek. Elismerésre méltó az, ahogy saját nemzetiségi közösségüket igyekeznek támogatni.

A városvezető azzal folytatta, hogy Kiss Szabolcs, a Fidesz képviselőjelöltje is elmélyült az ügyben, és látva azokat a célokat, amelyeket a nemzetiségi önkormányzatok kitűztek maguk elé, azt javasolta, hogy emeljenek a támogatáson. A városvezetés megvizsgálta a kérdést, és úgy látta, hogy meg tudja ezt valósítani a német és a román önkormányzat esetében is. Így az eddigi, körülbelül egymillió forintos támogatás mellé további 800 ezer forintot kapnak a grémiumok.

Kiss Szabolcs hozzátette, hogy mindkét szervezet nagyban hozzájárul településünk kulturális sokszínűségéhez, ami nagyobb figyelmet érdemel. A képviselőjelölt nap mint nap szembesül azzal, hogy a román önkormányzat kulturális programjai, nemcsak a román óvodához kapcsolódnak, hanem a szociális intézményekhez is.

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)