Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 100 millió forintból újul meg a gyulai református általános iskola

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. április 13. 10:05
100 millió forintból újul meg a gyulai református általános iskola
Az energetikai korszerűsítés révén megtakarított összeget további fejlesztésekre fordítják
____Eredeti-ref_sajtaj_2.jpg

Képünkön (balról jobbra): Katona GyulaFekete Károly és Baráth János

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Százmillió forintot nyert el a gyulai Magvető Református Általános Iskola energetikai korszerűsítésére a Tiszántúli Református Egyházkerület vezette konzorcium – közölte Fekete Károly, az egyházkerület püspöke április 11-én Gyulán.

Fekete Károly: a Tiszántúli Református Egyházkerület kilenc konzorciumi partnerrel közösen nyújtott be pályázatot.

Fekete Károly a református parókián tartott sajtótájékoztatón elmondta: hivatalos látogatást tett a fürdővárosban, ahol Görgényi Ernő polgármesterrel is egyeztetett a helyi református közösséget érintő ügyekről. Beszámolt róla, hogy az egyházkerület kilenc konzorciumi partnerrel – köztük a Magvető iskolát fenntartó gyulai református egyházközséggel – közösen nyújtott be pályázatot.  

Hangsúlyozta: Gyulán jelentős számú református él, ezért különösen fontos, hogy a felekezetnek saját iskolája legyen. Mint fogalmazott, a fürdővárosi oktatási intézmény a déli országrészben a reformátusság egyik bástyája.

A püspök emlékeztetett rá, hogy a reformáció kezdetének 500. évfordulója mellett idén ünneplik a magyarországi református egyház és a Tiszántúli Református Egyházkerület létrejöttének 450. évfordulóját, valamint az első hazai presbitérium megalakulásának 400. évfordulóját. Kiemelte: Gyulán a 16. században a legjelentősebb reformátorok – Gálszécsi István, Sztárai Mihály és Szegedi Kis István – munkálkodtak.

Katona Gyula, a Békési Református Egyházmegye esperese kifejtette: az elvándorlás negatív hatásai miatt a békési a leghátrányosabb egyházmegyék közé tartozik, a fürdőváros azonban kivételes helyzetben van, hiszen folyamatosan fejlődik.

Baráth János, a gyulai református egyházközség lelkipásztora lapunk kérdésére elmondta: a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében elnyert támogatásból egyebek mellett külső hőszigetelést kap az iskolaépület, lecserélik a nyílászárókat, továbbá napkollektorokat telepítenek a tetőre. A munkálatok a tervek szerint májusban kezdődnek, és a tanév kezdetére, szeptemberre fejeződnek be.

Érdeklődésünkre kiemelte: az energetikai korszerűsítés révén megtakarított összeget további fejlesztésekre fordítják az iskolában. Kitért rá, hogy az egyházközség több beruházási tervvel is rendelkezik, többek között az általános iskola tornatermét szeretnék megújítani.  

Kérdésünkre elmondta: a 2011-es népszámláláskor 5600-an vallottál magukat reformátusnak Gyulán. A településnek két gyülekezete is van, a belvárosi és a gyulavári. Mint megtudtuk, az egyházi fenntartású gyulai intézmény létszáma emelkedett, jelenleg mintegy 320 gyermek jár az iskolába, és három csoporttal működik a helyi református óvoda.

A lelkész arról is beszámolt, hogy a fürdővárosban ősszel református napot szerveznek, amelyre 800 ezer forint támogatást nyertek el. Hozzátette: a rendezvényt várhatóan összekapcsolják a reformáció jubileuma alkalmából készülő emlékoszlop avatási ünnepségével. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)