Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulák, gyertek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • D. V. • MAGAZIN • 2017. április 10. 17:30
Gyulák, gyertek!
Névnapi ajándék-lubickolással lepi meg a gyulai Gyulákat a várfürdő

Gyulán élő Gyula nevű férfiakat faggatunk körkérdés formájában. Mi már tudtuk, amit ők még nem! A Gyulai Várfürdő Kft. névnapi ajándékfürdőzésre hív minden gyulai Gyulát. A várfürdő várja minden Gyula keresztnevű kedves vendégét április 12-én, a Gyulák hivatalos névnapján egy ajándék örömfürdőzésre. Gyuláinknak mindössze személyi igazolványukat szükséges hozniuk a fürdőnadrág mellé nevüknek napján. Tehát kedves Gyulák, április 12-én, szerdán irány a Gyulai Várfürdő!

____Eredeti-varfurdo.JPG

Meglepetéssel készül Gyula-napra a várfürdő 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Ifj. Juhász Gyula üzletvezetőnek (Gusto étterem), aki egyébként remek szakács és festőművész, illetve Sáfár Gyulának, a gyulai levéltár igazgatóhelyettesének az alábbi nyolc kérdést tettük fel: 1. Szereti-e a nevét? Ha nem, becézve elfogadja? Ha igen, melyik a kedvenc megnevezése? 2. Tudja-e, mi a Gyula név jelentése? 3. Érte-e valaha pozitív/negatív élmény amiatt, hogy Gyulán Gyulának keresztelték? 4. Mit jelent számára gyulainak lenni? 5. Szerinte mi a titka a gyulaiak híresen lokálpatrióta mivoltának? 6. Szeret úszni? 7. Meg tudja-e becsülni, hozzávetőleg hányszor látogatott már ki a Gyulai Várfürdőbe? 8. Tudja-e, hogy mivel készül a Várfürdő április 12-ére, vagyis Gyula-napra?

Ifj. Juhász Gyula nem igazán szereti a keresztnevét, de megbékélt már vele, sőt, a „Gyuszi” becéző formát majdhogynem kezdi megkedvelni. A második kérdésre határozottan és nevetve ad választ: fejedelem a jelentése! Gyuszi kiemelte: az, hogy a neve  egyezik a nagy költő nevével, érdekes helyzeteket teremtett. Mikor kisfiúként a költő szülővárosában járt, a Juhász Gyula nevű hajón a kapitány megengedte, hogy kormányozza „önmagát”, vagyis a névegyezéssel rendelkező hajót. Odavan a városért, de inkább a tavasztól őszig tartó nyüzsgésbe veti bele magát. Szerinte a város sajátos hangulata csak egy dolog, hiszen a török hódoltság alatt a helyiek annyira egymásra voltak utalva, hogy ez a fajta „hősies” összetartás, immár törökök nélkül, de mind a mai napig megmaradt. Gyuszi nagyon szeret úszni. Főleg mellúszásban, és néha gyorsban remekel. A Gyulai Várfürdőbe milliószor kilátogatott már, hiszen nagyjából egész gyerekkorát ott töltötte, de felnőtt férfiként is sokszor úszik az 50-esben. Gyuszi még nem tudja, hogy a várfürdő mivel készül a Gyula-napra, de izgatottan várja a meglepetést.

Sáfár Gyula határozottan szereti a nevét, becézve pedig annak „Gyuszi” formáját, családon belül pedig azt, ha „Gyuszá”-nak szólítják. Neve jelentését természetesen ismeri. Használata pedig mindenképpen pozitív számára, hiszen – ahogy mondja – ezzel a névvel nem csak Gyulán lehet viccelődni, például, ha azt mondják neki, hogy „Szeretem Gyulát!”, csak egyszerűen meg szokta köszönni. Ugyan nem itt született, és csupán 14 éve él itt, de el sem tudja képzelni, hogy valaha máshol éljen. A város sajátos, semmivel sem összehasonlítható, kissé meseszerű hangulata arborétumhoz fogható fürdővel, középkori várral, kastéllyal, ennél tényleg nem kell több. Gyusza úszni nem tud, de ígérte, hogy megtanul egyszer. A Gyulai Várfürdőben azonban megszámlálhatatlanul sokszor járt már, hiszen imádott lánya, Janka Szilárd bácsihoz jár úszni. A várfürdő meglepetését talán sejti:)      

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)