Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bejártuk Gyula város utcáit és tereit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. március 31. 09:05
Bejártuk Gyula város utcáit és tereit
A városi könyvtárban mutatták be a Gyula anno sorozat harmadik kötetét

Kóhn Dávid Gyula város utcái és terei című kötetének újrakiadásával folytatódott a Gyula anno könyvsorozat. A kötetet március 29-én mutattak be az érdeklődőknek a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, ahol Dézsi János igazgató beszélgetett Durkó Károllyal, a könyv szerkesztőjével, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnökével, Székely Árpáddal, a szerző életrajzának írójával és Balla Tiborral, az alapítvány kuratóriumi tagjával.

____Eredeti-DSCN7189.JPG

dézsi jánosszékely árpáddurkó károly és balla tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Dézsi János azzal kezdte, hogy régen volt már olyan bemutató a könyvtárban, amelyen egy Gyulával kapcsolatos könyvet tártak a közönség elé, ezért örült annak, hogy elkészült a sorozat harmadik része. Az igazgató első kérdése az volt, hogy honnan származik a sorozat elindításának ötlete.

– Az ötletet az adta, hogy jó néhány éve a birtokunkban van ennek a könyvnek – Gyula város leírásának – egyik eredeti változata. Rácsodálkoztam, hogy régen is ilyen igényesen és jó stílusban írtak a lokálpatrióták és helytörténészek. Ezt elraktároztuk, de ott motoszkált a fejünkben, hogy érdemes lenne ennek a könyvnek egy újabb kiadását megcsinálni. Ez a pillanat el is jött, egy nagyon igényes kivitelezésű munka születetett. A második és a harmadik kötet már adta magát, úgy gondoltuk, hogy ezek is olyanok, amelyeket érdemes lehet az utókornak megörökíteni – mondta Durkó Károly.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Székely Árpád arról mesélt, hogy hogyan sikerült rátalálni Kóhn Dávid kötetére: elmondása szerint nagyjából 5-6 éve lelt rá egy példányra, amikor a bolhapiacon nézelődött. A könyv létezéséről tudott ugyan, de előtte sosem látott egyetlen kötetet sem belőle. Az általa vásárolt könyvből másolták át és gépelték le a szöveget, amely mindenki számára, aki Gyula városával foglalkozik, alapmű.

Durkó Károly fontosnak tartotta megemlíteni Polyák Istvánt és párját, akik oroszlánrészt vállaltak az újrakiadás körüli munkákban, valamint feleségét – aki a korrektor szerepét töltötte be – és a Dürer Nyomdát is. Hozzátette, hogy a sorozatot a gyulaiak tartják életben, akik érdeklődnek a hely iránt, ahol élnek.

A következő kérdés arra irányult, hogy van-e kedvenc részük az est vendégeinek – akár a harmadik kötetből, akár az első kettőből. Székely Árpád a Kóhn-könyvből nevezett meg részleteket: az Ecsedi utcát leíró fejezet különösen közel áll hozzá, hiszen ő is ott nőtt fel, valamint azokat az apróbb történeteket is megemlítette, amelyekre már sokan egyáltalán nem emlékeznek. Durkó Károly a második részből, a Sütemények könyvéből idézett, de a Gyula város utcái és terei is közel áll hozzá.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Arra a feltevésre, hogy van-e még értelme egyáltalán könyvet csinálni az internet világában, mindhárom vendég egyöntetű igennel felelt. Balla Tibor szerint semmi sem válthatja fel az érzést, amikor az ember a kezébe fog egy kötetet, Durkó Károly azt mondta, hogy együtt kell élni az internettel, de megfelelően, míg Székely Árpád azt válaszolta, hogy egyre költségesebb a könyvgyártás, de természetesen nem adják fel.

A beszélgetés végén szóba került a folytatás is, amelyből kiderült, hogy a következő kötet várhatóan a gyulai kolbásszal foglalkozik majd. Jelen már meg egy könyv erről, még 2005-ben, de azóta annyi minden történt, hogy érdemes újra elővenni a témát. Szeretnének emléket állítani a Gyulai Művésztelepnek is, úgyhogy terveknek nincsenek híján.

Az este vendégeinek és a könyvsorozat olvasóinak pedig nincs más dolguk, minthogy az eddigi részekkel üssék el az időt, amíg újra belemerülhetünk Gyula történelmébe és érdekességeibe.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)