Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy batyuval jöttek, egy batyuval menjenek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. MAGAZIN • 2017. március 29. 14:40
Egy batyuval jöttek, egy batyuval menjenek!
Rendhagyó történelemórát tartottak a német nemzetiséget ért atrocitásokról

Rendhagyó történelemórát tartottak a Gyulai Implom József Általános Iskola konferenciatermében március 29-én. A program keretében a diákok és a megjelent vendégek a német nemzetiséget ért atrocitásokról kaptak információt.

____Eredeti-PIC_0349.JPG

Megható előadások hangzottak el a rendezvényen

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Nagy Mária német nemzetiségi tanárnő előadása egy országjáró kiállítás része, amely a magyarországi németek 1945 utáni kiűzetéséről szól. A kitelepítés során mintegy negyedmillió magyar állampolgárnak kellett elhagynia hazáját csak azért, mert német volt a neve vagy az anyanyelve.

Nagy Mária az évszázadokon át Magyarországon élő német nemzetiségű emberek XX. században elszenvedett próbatételét és hányattatott sorsát elevenítette fel a hallgatóság számára. Ebben segítségül hívta az iskola nyolcadik osztályos tanulóit, akik felolvasásaikkal és előadásaikkal idézték fel a szörnyű eseményeket.

A rendezvényen szó esett a németajkú lakosság betelepítéséről, a málenkij robotról és a kitelepítés tragikus időszakáról, melyekről évtizedekig nem volt szabad beszélni. Hogy még kézzel foghatóbb legyen a visszaemlékezés, a szervezők egy vándorbatyut is útjára indítottak, amely szimbolikus jegyeket is hordoz magában. A batyu olyan tárgyakat tartalmaz, amelyeket a kitelepített nemzetiségiek vihettek magukkal. Ebbe a csomagba a gyulaiak egy üzenetet és egy apró tárgyat is belecsempésztek.

A program legmeghatóbb jelenetei azok voltak, amikor a nyolcadik osztályos nebulók felolvasták az kitelepítésekről írt fogalmazásaikat.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által szervezett kiállítás és emlékezéssorozat pedig tovább indul, hiszen legközelebb Gyomaendrődön fogják kibontani a batyut. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)